SUŠAČKA REVIJA broj 52

 


industrijalci

ČOVJEK IZ LANCASHIREA

Irvin Lukežić

Sredinom mjeseca studenog ove godine navršila se stota obljetnica smrti Roberta Whiteheada, engleskog izumitelja i tvorničara torpeda. Prigoda je to da se još jednom podsjetimo na životni put tog izuzetnog čovjeka, čije ime obilježava jednu blistavu epohu u povijesti riječke, hrvatske, europske, ali podjednako tako i svjetske vojne industrije. Time se ujedno odužujemo i našoj bogatoj, ali još uvijek nedovoljno istraženoj, industrijskoj baštini.

    Robert Whitehead rodio se 3. siječnja 1823. u gradiću Boltonu (prije Bolton-le-Moors), u grofoviji Lancashire, na sjeverozapadu Engleske, koji se ubraja među najstarije industrijske gradove u Velikoj Britaniji, a danas tvori sjeverozapadni dio velike urbane aglomeracije Greater Manchestera. Izumiteljev djed, Robert Whitehead stariji, uspješno se okušao u trgovini i industriji, otvorivši pogon za izbjeljivanje pamučnih tkanina Lowercroft Bleachworks u Buryju, jedan od prvih takve vrste u Engleskoj, koristeći se uporabom parne sile na pamučnim razbojima. Robertov otac James Whitehead (1788.–1850.), stariji sin Roberta (Seniora) i njegove supruge Alice, kćeri Alexandera Levera, nastavljajući obiteljsku tvorničku tradiciju, posvetio se u prvo vrijeme industrijskoj doradi odjeće, te se spominje kao calendarer i posjednik u Bury Street, ulici smještenoj u tadašnjem Little Boltonu. U kasnijim godinama James Whitehead bavio se proizvodnjom i prodajom piva (brewer) u All´Saints Street. Dana 28. veljače 1813. James Whitehead je u župnoj crkvi Sv. Petra (The Parish Church of St. Peters) u Boltonu sklopio brak s Ellen Swift (1798.–1875.), kćeri Williama i Betty rođ. Greenhough, koja potjecaše iz obitelji poznatih boltonskih kovača, ljevača i strojograditelja. Čini se da je budući izumitelj torpeda upravo po toj majčinoj strani obitelji naslijedio sklonost prema gradnji strojeva i metalurškoj tehnologiji. Njegov djed po majci, William Swift st. (1771.–1837.), kovač, ljevač i graditelj strojeva, bio je suvlasnik tvrtke Thompson, Swift & Cole čija se ljevaonica Hope Foundry nalazila u St. George´s Street. Prema suvremenim trgovačkim adresarima djelatnici ove tvrtke bili su »ljevači u željezu i mesingu, proizvođači parnih strojeva, hidrauličkih preša, vaga, naprava za plinsko svjetlo, mlinskih postrojenja, mlinova za šećer i gradnju zdanja otpornih na vatru.«
    Djetinjstvo Roberta Whiteheada proteklo je u relativno povoljnim materijalnim uvjetima, bez oskudice, ali i bez pretjerane rastrošnosti, u razumnim okvirima tadašnje srednje imućne građanske klase. Radoznali je dječak i budući pronalazač bio okružen mnogim za nj zanimljivim stvarima koje su privlačile njegovu pozornost. Već od najranije mladosti pokazivao je zanimanje za parne strojeve i lokomotive koje tada bijahu u uporabi u mnogim boltonskim tvornicama. Mali industrijski svijet kojim bijaše okružen pružao je mladom Robertu Whiteheadu ogromne mogućnosti za proučavanje, ali i za praktično djelovanje. Promatrao je parne uređaje u boltonskim tvornicama za preradu pamuka. Na obalama rijeka i kanala sa zanimanjem je gledao parne lađe koje su razbuktavale njegovu maštu i inventivnost. Buka tvorničkih postrojenja i siva para dimnjaka opčinjavale bi ga kada bi obilazio pogone svoga oca i djeda Williama Swifta starijega u Hope Foundry. Ondje se zarana zbližio sa svojim omiljenim ujakom Williamom Swiftom mlađim (1804.–?), koji će ga smatrati svojim drugim sinom i vrlo brzo u dječaku prepoznati urođenu sklonost prema mehanici.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana