SUŠAČKA REVIJA broj 53

 


poduzetništvo

NAŠI LJUDI

Romina Knežić

Početkom 2006. godine na području Primorsko-goranske županije registrirano je oko pet i pol tisuća poduzetnika koji zapošljavaju skoro 53 tisuće djelatnika. Njihovi uspjesi svakim danom sve su veći, što daje nadu kako će se u skoro vrijeme moći reći da na riječkom području prevladavaju srednji i veliki poduzetnici koji su za sada u manjini. I u ovom broju Sušačke revije donosimo tri uspješne poduzetničke priče.

ELCON MARINE
Vodeći izvoznik među malim
poduzećima u Hrvatskoj

     Za postavljanje visoke hrvatske tehnologije na najvećem plovećem gradu na svijetu, cruiseru Queen Mary 2, zaslužna je tvrtka Elcon Marine iz Kastva. Njezin vlasnik, diplomirani inženjer elektrotehnike, Darko Ivančić tvrtku je osnovao 1993. godine, s ciljem zastupanja tvrtki za brodsku elektroniku, da bi ju četiri godine kasnije specijalizirao za inženjering na audio/video/rasvjetnim sustavima na velikim cruiserima (riječ je o audiovizualnoj tehnologiji koja spaja zvuk i rasvjetu i prilagođava se prostoru u kojem se ona koristi). Od tada poduzeće sve svoje usluge i proizvode izvozi, uz neprekidan rast po godišnoj stopi od 150 do 200 posto.


Queen Mary 2, najveći, najskuplji i najluksuzniji brod na svijetu u čijoj su izradi sudjelovali i naši ljudi.

 

            HRVATSKO STAKLO NA ZIMSKOJ OLIMPIJADI
     
Tvrtka Formator d.o.o., sa sjedištem u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, sudjelovala je u opremanju staklom impozantnog objekta Palahockey1 u Torinu. Riječ je o projektu arhitekata Arata Isozakija iz Japana i Pier Paola Maggiora iz Italije, koji je prošle godine pobijedio na međunarodnom natječaju. Čeličnostaklena fasada prilično zahtjevne arhitektonske hale udovoljava svim zahtjevima termičke i zvučne izolacije, a za to su zaslužni i naši ljudi iz Primorsko-goranske županije, djelatnici Formatora koji su dobili vrlo atraktivan posao za proizvođače stakla – svoje staklo ugraditi u fasadu i unutrašnjost dvorane, u kojoj su se, tijekom Zimske olimpijade u Torinu, održavale utakmice hokeja na ledu. Sama dvorana dužine je 190 metara i može primiti oko 12 i pol tisuća gledatelja, a danas je, nakon Olimpijskih igara, višenamjenska zgrada.


Palahockey u Torinu gdje su se održavala olimpijska natjecanja u hokeju na ledu i u umjetničkom klizanju. U opremanju staklom
impozantnog objekta sudjelovala je riječka tvrtka Formator.

 

              VLASNIK PRVOG HRVATSKOG
                           VOJNOG PATENTA
   
Iako je u Hrvatskoj registrirano 44 tvrtki koje proizvode naoružanje ili vojnu opremu, hrvatska vojna industrija je za sada u međunarodnim vojnim krugovima poznata samo po borbenim kacigama tvrtke iz Preloga Šestan - Busch te po ručnom bacaču granata RGB-6 kalibra 40 mm, kojega je konstruirao Ratko Janković iz Lovrana.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana