SUŠAČKA REVIJA broj 53

 


arhitektura

POLA STOLJEĆA RIJEČKE ARHITEKTURE

Ervin Dubrović

    Poslijeratna obnova Rijeke započinje velikim urbanističkim i graditeljskim zahvatima, poput onoga na najvažnijoj dodirnoj točki, na spoju Rijeke i Sušaka — kada su dva grada simbolički i doslovno spojena velikim pješačkim mostom kod Kontinentala, zapravo pravim trgom nad vodom (rad prof. Zdenka Strižića iz Zagreba). Među razvojno najvažnijim zahvatima tada je svakako i nova oštro zasječena urbana okosnica na zapadnoj strani grada — nazvana Bulevarom Marxa i Engelsa (današnja Zvonimirova ulica), a u okolici grada niču stambena naselja koja desetljećima bujaju i na riječkoj i na sušačkoj strani. Među zapaženim i zapamćenim arhitektonskim ostvarenjima tih pola stoljeća riječke suvremene arhitekture može se nabrojiti podosta primjera, prije svega mnoštvo ostvarenih, kao i poneki neostvaren, ali i do danas zapamćen projekt. No usmjerit ću se samo na najslavnije protagoniste i najzapaženije građevine nastale u pedesetak minulih godina, koje su izgrađene upravo u riječkom gradskom tkivu, o njima se znalo i u hrvatskoj javnosti i u tada vrlo povezanom i cjelovitom južnoslavenskom prostoru.
Možda je među neostvarenima samo jedan projekt stekao osobitu famu. Riječ je o poznatom projektu za impozantan sportski centar s otvorenim i zatvorenim bazenima na Delti (1949.). Potpisao ga je profesor arhitektonskog odjela zagrebačkog Tehničkog fakulteta Vladimir Turina, a važan je udio u izradi projekta imao i tadašnji student Ninoslav Kučan, kasnije jedan od najuglednijih riječkih arhitekata (surađivala su još dvojica studenata — Radić i Seifert)..


«Trg na vodi» koji je poslije Drugog svjetskog rata spojio Rijeku i Sušak. (Zdenko Strižić)

 


Predio s Emilijevom Privrednom bankom (do Kosog tornja) koja se posve uklapa u urbanistički raster staroga grada.

 


Robna kuća Ri (Ninoslav Kučan i suradnici) svojedobno jedna od najvećih u Hrvatskoj. Metalna konstrukcija na pročelju
zamišljena je kao nosač velikih reklama.

 


Crkva sv. Nikole Tavelića najneobičnija je građevina riječke suvremene arhitekture. (Boris Magaš)

 


Nedavno izgrađena poslovna zgrada na Korzu (Saša Randić i Idis Turato)

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana