SUŠAČKA REVIJA broj 53

 


projekti

ADAMIĆEVO DOBA

Ervin Dubrović

Prigodom objavljivanja monografije Adamićevo doba, 1780.–1830. u izdanju Muzeja grada Rijeke

    Buran život, neobični dometi i uspjesi u doba opterećeno još uvijek velikim socijalnim ograničenjima i zaprekama brzoj komunikaciji čine Andriju Ljudevita Adamića (Andrea Lodovico Adamich, 1766.-1828.) jednim od najzanimljivijih i najupečatljivijih Riječana svih vremena.

    Na projekt Adamićevo doba, 1780.-1830., što ga Muzej grada Rijeke upravo privodi kraju brojnim manifestacijama - izložbama, monografijama, kata-lozima i drugim izdanjima, nagnala nas je neobično zanimljiva pojava pravog Europljanina, koji uspijeva suvereno djelovati upravo s periferije razvijene Europe. Taj je periferijski trgovac uspio ostvariti svoj upliv u velikim prijestolnicama, Beču i Londonu, kretao se i poslovao na širokom području od Crnoga mora do francuskih i afričkih luka i trgovačkih središta, a poduzimao je čak i prekomorske pothvate do američkih zemalja.

    Uspijevao je čak razviti dugogodišnje monopolističke poslove krećući uvijek iz Rijeke, maloga i udaljenog trgovišta, koje doduše jest jedna od najvažnijih habsburških luka, no koji više priželjkuje svoju sreću i trgovački uspon negoli ga u to doba uspijeva ostvariti. Adamićev se životopis, doba njegova zrenja i pune zrelosti, umnogome podudara sa zrenjem njegova doba. Upravo je on tipični junak toga prijelaznog doba, bolje i modernije oslikanog ličnostima prvih velikih trgovaca, bankara i burzovnih špekulanata nego onima kneževa, biskupa i ratnika. Taj se tip novčara i trgovaca razvija prije pojave onih koji će zaključiti prvo doba modernoga gospodarskog uspona i naslijediti njegov naraštaj – prije velikih poduzetnika i industrijalaca.

    Adamića se nekad rado nazivalo veletrgovcem, da bi ga se razlikovalo od obična prodavača, a danas bi ga se radije nazivalo poslovnim čovjekom ili menagerom. Njegov je slučaj u procjepu prijelaznog razdoblja upravo primjeran. Istovremeno dok slabi i nepovratno tone veliko Povlašteno tršćansko— riječko trgovačko društvo, jedna od onih slavnih i uzornih monopolističkih kompanija osnovanih na europskim dvorovima, uspinje se trgovačka kuća Adamić. Na samom početku devetnaestoga stoljeća, u doba napoleonskih ratova, kontinentalne ekonomske blokade i bitnih promjena tehnologije, Kompanija nepovratno tone, ali se zato uspinje trgovačka kuća Adamić, izvrsno se snalazeći u balansiranju između Francuza i Engleza, ima i svoja predstavništva u više sredozemnih luka, a njegova je podružnica najveća trgovačka kuća na Malti, tada strateški i trgovački možda najvažnijoj trgovačkoj točki Sredozemlja.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana