SUŠAČKA REVIJA broj 53

 


sjećanja

NIKOLA TESLA NA GOAT ISLANDU

Ivan Margan

Povodom 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika Nikole Tesle

    Bila je to godina 1976. U Sjedinjenim Državama Amerike privodile su se polako kraju velike pripreme za proslavu dvjestote godišnjice nezavisnosti i prekida svih veza s Velikom Britanijom, naime otkada je Thomas Jefferson izvršio posljednju redakciju Deklaracije o nezavisnosti. Drugi kontinentalni kongres Sjeverne Amerike usvojio je Deklaraciju 4. srpnja 1776. g. Proslava je pripremana u svim mjestima Sjedinjenih Država i svako je mjesto pripremalo proslavu prema vlastitom programu. Uloženo je mnogo truda i novaca, pokrenuti su mnogi ljudski potencijali iz gospodarstva, znanosti, kulture i drugih djelatnosti kako bi se ta izuzetna proslava ujedno pokazala kao odraz uspješne i snažne Amerike, Amerike u svom punom sjaju.

    I druge su zemlje, naravno, nastojale na neki način pozdraviti i podržati tu američku obljetnicu i tako iskazati svoje prijateljske osjećaje. Tako je bilo i s našom zemljom. Državni vrh je nakon razmatranja raznih mogućnosti našeg doprinosa toj proslavi, a s ciljem daljnjeg razvijanja dobrih i prijateljskih odnosa između naših zemalja, konačno poslušao one koji su predložili podizanje spomenika Nikoli Tesli u Americi.

    Stjecajem okolnosti te 1976. g. bio sam jedan od organizatora proslave 120. godišnjice rođenja Nikole Tesle u našoj zemlji. Rođen je, kažu, točno u ponoć između 9. i 10. srpnja 1856. g.

    Ta je proslava bila dobro organizirana i u Zagrebu i u Beogradu i dobro ju je prihvatila i ocijenilatadašnja naša javnost. Može biti da je raspoloženje javnosti stvoreno tom proslavom s jedne, i sama osoba tog izuzetnog čovjeka, Nikole Tesle, jednako Ličanina i Amerikanca, s druge strane, dovelo do odluke da se Amerikancima pokloni spomenik Nikole Tesle. Takvom bi se odlukom izgradilo trajno sjećanje na zajedničkog nam Teslu, bio bi izražen poseban donošenja Deklaracije o nezavisnosti Sjedinjenih Država Amerike i kulturno izražena želja za daljnje razvijanje dobrih i prijateljskih odnosa među našim zemljama. Kao datum otkrivanja spomenika odabran je 23. srpnja 1976. g. Nekoliko mjeseci prije tog datuma dobio sam obavijest iz kabineta Predsjednika Republike Josipa Broza Tita da sam imenovan za njegovog osobnog izaslanika/šefa državne delegacije, koja je dobila zadatak sudjelovati u pripremama za postavljanje spomenika Nikoli Tesli u SAD-u. Šef delegacije zadužuje se da prenese američkoj javnosti poruku predsjednika Tita i preda spomenik izaslaniku predsjednika Sjedinjenih Država Amerike Geraldu Fordu, kao poklon američkom narodu povodom dvjestote godišnjice neovisnosti zemlje.


Spomenik Nikoli Tesli otkriven na Niagari 1976. godine.


Nekadašnji predsjednik SAD-a Gerald Ford i autor teksta Ivan Margan

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana