SUŠAČKA REVIJA broj 54/55

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU

Oskar Pavešić

    U završnom dijelu ostvarivanja prošlogodišnjeg zacrtanog plana aktivnosti Kluba Sušačana, a prije donošenja novog za tekuću godinu, rad u Klubu odvijao se redovito, a obilovao je mnogobrojnim događajima.

    Osim starijih članova u rad Kluba uključili su se svojim sudjelovanjem članovi Nove generacije, što posebno veseli sve članove Kluba.

    Izvršni odbor redovito je održavao sjednice, na kojim se raspravljalo o radu Kluba i donosili planovi za daljnji rad. Posebno treba naglasiti da je Klub organizirao jednom mjesečno u svojim prostorijama predavanja eminentnih stručnjaka o raznim zanimljivim temama. Za kvalitetnu organizaciju ovih predavanja najzaslužnije je članica IO prof. Zora Muvrin. Isto tako treba istaknuti velik trud Tajništva koje već sa standardnim entuzijasticama (Maja Gorup i Mirjana Delmestre) organizira vrlo uspješne izlete koje posjećuje redovito od 50-150 naših članova. Tako su od 1. siječnja pa do 10. lipnja organizirale vrlo uspješne izlete u Zadar i Trogir, Lago Maggiore i Como, Zagreb i Samobor, a do kraja godine predviđen je izlet u Rim.

    Velik trud u organizaciju Primorske večeri Spod kostanji u cvatu uložila je članica IO pjesnikinja Zdravka Žeželić Alić. Povezala je Klub s KUD-om Ilija Dorčić iz Novog Vinodolskog. Vrlo uspješno organizirali smo Primorsku večer na terasi Slastičarnice Cont, te je 150 članova Kluba uživalo u programu koji su nam pripremili Klapa Nevera i KUD iz Novog Vinodolskog.

    U organizaciji Kluba, Daina Glavočić vodila je članove i prijatelje Kluba na razgled Rijeke (bivša tvornica Rikard Benčić, Vatrogasni dom kod Željezničke stanice te obnovljena sinagoga). U šetnji su posjetitelji upoznati s prošlošću, sadašnjošću i budućnošću posjećenih prostora.

    U prostorijama Kluba organizirali smo nekoliko vrlo uspješnih izložbi: Motivi Trsata i autorska izložba Zdravka Ćira Kovačića, trostrukog olimpijca.

    U veljači je u obnovljenom Hotelu Jadran na Pećinama održana već tradicionalna maskirana zabava kojoj je prisustvovalo 150 članova i prijatelja Kluba. Svi prisutni su se dobro zabavljali uz Trio Swing do kasno u noć. U mjesecu svibnju organizirali smo posjet koncertu Večer Mozarta u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Koncert je organiziran in memoriam pok. članu Kluba Sušačana prof. Željku Klepaču, a prihod je namijenjen Društvu distrofičara Hrvatske. Svojom prisutnošću 25 članova Kluba priključio se ovoj humanitarnoj akciji.

    7. travnja održana je Izborna skupština i predstavljanje Sušačke revije br. 53 kojoj je bilo nazočno 300 članova Kluba.

    Nakon izvještaja o radu Kluba, financijskog izvještaja, izvještaja Nadzornog odbora, skupštinari su jednoglasno aklamacijom prihvatili predložene članove novog IO (19), Nadzorni odbor (3), a za predsjednika i u sljedećem mandatu uz burni aplauz prihvaćen je Zdravko Ćiro Kovačić. 53. broj Revije predstavio je glavni urednik Alen Čemeljić, a zatim je prikazana instalacijska igrica Urban Jungle, poklon čitateljima u 53. broju Revije. U umjetničkom dijelu programa nastupili su solisti KUD-a Fratelanza pod imenom Virtuozi Fiumani. Uz pratnju prof. Vjere Lukšić otpjevali su nekoliko arija iz opera, talijanskih napjeva i pjesmu Moja zemlja Ivana Matetića Ronjgova. Nastupili su Arijana Bossi (sopran), Aldo Racane (bariton) i Antonio Mozina (tenor).

    Dana 11. travnja u prostorijama Kluba održana je konstituirajuća sjednica na kojoj je konstituiran navoizabrani IO. Za predsjednika IO jednoglasno je izabran Igor Koprivnikar, za dopredsjednika Andrija Randić, za tajnika Oskar Pavešić i blagajnika Krešo Turk. U novi Nadzorni odbor birani su Smilja Bosnić, Maja Despot i Mirjana Kezele.

    Ovaj izvještaj ne bi bio potpun ako ne bismo napomenuli veliku angažiranost predsjednika Kluba, a posebno predsjednika IO koji se nesebično bore za rješavanje financijskih potreba Kluba, što omogućava redovito izlaženje Revije već 13 godina u tiraži od 1400-1500 primjeraka i zahtijeva i te kakve napore da bi se pokrili svi troškovi njenog tiskanja. Isto tako potrebno je pronaći sredstva za normalno poslovanje Tajništva Kluba.

    U suradnji s Mjesnim odborom Bulevard dana 26. svibnja, u povodu 100 godina proslave postojanja Gradske glazbe Trsat, održan je promenadni koncert u parku Lole Ribara (ex Vodovod) na Bulevardu.

    Moramo napomenuti da baš aktivnosti Kluba Sušačana s autohtonim stanovnicima Rijeke; Zajednicom Talijana, KUDom Fratelanza i sl. vodi zajedničkim ciljevima usmjerenim na poboljšanje života stanovnika s obje strane Rječine. Ova zbližavanja pomažu rješavanju problema u gradu, a i znak su približavanja Europi, gdje su, ističemo, Fiumani i Sušačani uvijek pripadali. Takva suradnja, osobito na kulturnom planu, mora biti ostvarena u budućnosti sa sličnim udrugama, npr. Ustanovom Ivana Matetića Ronjgova, KUD-om Ilija Dorčić iz Novog Vinodolskog, Zvir-Jelenje, Klubom prijatelja Trsata i drugima.

    Od mlađe generacije članova u dosadašnjem radu posebno su aktivni: Jakov Karmelić, Vlasta Rainer, Nenad Gudac, Danica Sinožić i novoizabrana članica Mirjana Marinić. S obzirom da su svi mlađi članovi zaposleni, ne možemo tražiti da se angažiraju kao oni stariji, ali vjerujemo da još ima u njihovim redovima ljudi koji bi se mogli uključiti u rad Kluba, jer na mlađima svijet ostaje.

    Završimo ovo izvješće zahvalom svim sredstvima javnog priopćivanja (Radio Rijeci, Kanalu RI, Novom listu, La voce del popolo) koji su redovito i objektivno pratili rad i sva zbivanja u Klubu. Posebno moramo zahvaliti na podršci Ministarstvu kulture, Županiji Primorsko-goranskoj i Gradu Rijeci koji nam u okviru svojih mogućnosti pomažu rad Kluba.


Virtuozi Fiumani

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana