SUŠAČKA REVIJA broj 56

 


razgovor

STVARAMO NOVE LEONARDE

Alen Čemeljić


Korado Korlević, jedan od najuspješnijih svjetskih lovaca na asteroide

      Zvjezdarnica u istarskom mjestu Višnjan možda neće biti prva asocijacija na spomen tog malog istarskog mjesta, ali će zasigurno biti među prvima. Tamošnja zvjezdarnica i Korado Korlević, jedan od najuspješnijih svjetskih lovaca na asteroide, proslavili su Višnjan. I to u svjetskim okvirima. Iz Višnjana je, naime, otkriveno čak 1750 asteroida i dva kometa koji se zovu po ljudima koji ih otkriše. Tako je jedan komet nazvan po Koradu Korleviću, a drugi je dobio ime Korlević/Jurić po 48-godišnjem nastavniku informatike i politehnike iz Višnjana i njegovu učeniku Mariju Juriću, mladom znanstveniku koji stečena znanja iz Istre sada prenosi studentima glasovitog Sveučilišta Princeton. Osnivači višnjanskog astronomskog društva, međutim, nisu se zadovoljili s tim rezultatima. Odlučili su se na korak dalje i osnovali Znanstveno-edukativni centar za rad s darovitom djecom, a ne žele ni tu stati. Sljedeći cilj je edukacijski centaru Višnjanu pretvoriti u kampus na Tićanu, brdu pokraj Višnjana, kroz koji bi tijekom cijele godine trebala proći mnoga nadarena djeca, mladi genijalci zainteresirani za svijet znanosti. Stoga će Korado Korlević, iako u široj javnosti prvenstveno poznat kao astronom, odmah na početku našeg razgovora reći: Ja sam prvenstveno pedagog koji se bavi nadarenom djecom. Već sljedeća njegova rečenica otkriva s kakvim se problemima sudara u svojem poslu. Naprosto sam očajan kako se u zadnjih 15 godina luta bez ideja i bez ozbiljne strategije što učiniti sa školstvom koje je inače vrlo komplicirano, a mi s mnogim segmentima ne znamo što želimo učiniti.

       Ono što ja pokušavam učiniti jest potaknuti djecu da razmišljaju izvan hrvatskog okvira, jer je glupo imati za cilj biti najbolji u Hrvatskoj koja ima tek 4 i pol milijuna stavnovnika. To je kao da sam najbolji u jednom kvartu Teherana. To nije to.Postoji samo svijet. Mi, jedna grupa bivših u čenika iz Višnjana i mentora , organizirali smo smotru učeničkog stvaralaštva modernog tipa koja treba omogućiti djeci da pokažu koliko su zbilja dobri, ne samo u matematici ili informatici već uopće, koliko razumiju znanost.

SR   Čestitam Vam na radu s darovitima u društvu u kojem je gotovo sve, barem je tako na prvi pogled, važnije od znanja. Nogomet, misice, Eurovizija i slične banalnosti dobijaju višestruko veću pažnju od rada s darovitom djecom. Čestitam Vam zato što se prema talentima ponašamo kao bahati bogataši često ih puštajući da propadnu, a tako smo mali da ne bismo smjeli dopustiti propast niti jednog talenta bilo u znanosti, bilo u sportu bilo u kulturi.

        To je znanstveno-edukacijska politika Izraela. Oni imaju moto: Premali smo da bi nam i jedan talent propao. Njihovi učenici nakon škole idu u radionice. Onaj tko će biti vrtlar ide u vrtlarsku radionicu, neki kibuc, i tamo će postati najbolji vrtlar. Oni koji su zbog odgoja ili nekog drugog razloga problem u društvu, šteta je da budu kriminalci. Ako se već trebaju tući, neka idu u vojni kamp gdje ih obučavaju za borbe, matematičari idu u svoje škole itd. To kod nas ne postoji, to radimo nas nekoliko....

SR    Koji rade pionirski posao.

        Pa, uvijek je bilo pionira. Zahvaljujući novim tehnologijama pružila nam se mogućnost okupiti djecu koja su bila poput nas kada smo bili mali. Ajmo im pomoći da ne učine iste one greške koje sam ja učinio. To je ono što radimo, jer brojni današnji znanstvenici znaju kako su mogli i brže napredovati da su znali neke trikove.
SR    Bilo bi, naravno, lakše kada bi postojao razrađeni sustav. Međutim, uvijek ispada da nemamo sustav, bilo da govorimo o zdravstvu, znanosti, vaterpolu, sportu uopće, ...

        Da, jer smo jedna mlada država. Stara država ima nekoga tko radi dugoročne strategije razvoja. Najjači je institut za strateški razvoj onaj kojeg izravno plaća engleska kraljica. Oni rade strategiju za deset i dvadeset i pet, za pedeset i sto godina unaprijed kako bi Velika Britanija ostala velika. To je, naravno, za nas totalna fantazija. Američka vlada, recimo, nema svoj vladin institut nego postoji jedan neovisni, kojeg plaća Kongres, i bez stranačkih interesa ima zadatak osmisliti politiku kako da Amerika ostane velika sila i u budućnosti. Mi kod nas nemamo tko bi to trebao učiniti. Vlada traje 4 godine, a ako uzmemo predizbornu godinu i godinu uhodavanja, traje samo dvije. Predsjednik traje pet, ali ima ovlasti..., znate onu priču o zalijevanju fikusa. Akademija nije pokazala da bi mogla napraviti jednu strategiju, čak kada bi je netko i slušao. Jedino nam to može napraviti Otto von Habsburg. Doduše, on zaista ima strategiju za razvoj Hrvatske, postoji još grupa u svijetu koje imaju strategiju razvoja Hrvatske, ima je i Soros, samo je mi nemamo. Mi smo u jednoj dosta podčinjenoj situaciji bez strategije na vjetrometini i najčešće se funkcionira kako vjetar puše, pa ne znamo kamo će nam brod završiti.


Zvjezdarnica u Višnjanu bila je druga u svijetu po broju otkrića 1999. godine.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana