SUŠAČKA REVIJA broj 56

 


znanost

PLANET SLIČAN ZEMLJI

Dijana Dominis

Riječanka Dijana Dominis, dr. astrofizike koja je sudjelovala u otkriću novog planeta početkom godine, piše za Sušačku reviju koliko taj planet nalikuje Zemlji i kako se našla u skupini koja je došla do tog otkrića. Novootkriveni planet prozvan je OGLE-2005-BLG-390Lb, okreće se u orbiti oko crvene zvijezde koja je pet puta manja od Sunca, a od nas je udaljen oko 20.000 svjetlosnih godina.

    Otkriće novog planeta pobudilo je veliku pozornost u javnosti. Razlog tome bila je činjenica da je po prvi put dosad otkriven planet izvan Sunčeva sustava sličan Zemlji. Što to znači sličan Zemlji? Na njemu ne postoje oceani, tekuće vode, niti zelene šume. "Sličan Zemlji" za nas znanstvenike znači male mase, čvrst i hladan, za razliku od ostalih ekstrasolarnih planeta koji su veliki, plinoviti i vrući. S masom 5,5 puta većom od Zemljine i temperaturom od oko minus 220 stupnjeva celzija, to je do danas najmanji i najhladniji ekstrasolarni planet poznat čovjeku.


Dijana Dominis Prester, astrofizičarka

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana