SUŠAČKA REVIJA broj 56

 


industrijska baština

TRAGOM RIMA I NAPULJA

Julija Lozzi Barković

Uz TICCIH 2006. - 13. kongres Međunarodnog komiteta za zaštitu industrijske baštine

    TICCIH - Međunarodni komitet za zaštitu industrijske baštine održao je sredinom rujna 2006. godine, 13. po redu, kongres posvećen industrijskom nasljeđu i urbanoj transformaciji, proizvodnim područjima te industrijskom krajoliku. Znanstveni dio kogresa odvijao se u Terniju (Umbrija) i Rimu, okupivši 400 sudionika iz više od 40 zemalja svijeta. Radi se o velikom uspjehu glede broja sudionika, što svjedoči o relevantnom znanstvenom interesu za baštinu industrijske arheologije, a pokazuje i širenje interesa za rečenu problematiku u sve dijelove svijeta, posebnou azijske zemlje i Japan. Tome daju potvrdu i izvješća nacionalnih predstavnika TICCIH-a, koja su tom prilikom prigodno publicirana. Napokon, riječ je o globalnom fenomenu jer se baština industrijske arheologije danas smatra ravnopravnim dijelom svjetskoga kulturnog nasljeđa.
    U okviru znanstvenog dijela kongresa u Rimubio je upriličen službeni susret s predstavnicima Sveučilišta Roma Tre, smještenom u kvartu Ostiense, bivšoj industrijskoj zoni u samome srcu Rima (blizu Forum-romana). Sveučilište Roma Tre, koje se unatrag dvadesetak godina odcijepilo od središnjega rimskog Sveučilišta La Sapienza te se uselilo u prostore napuštene osnovne škole na području Ostiense, učinilo je pionirski potez glede njegove revitalizacije spriječivši izrastanje novih stambenih blokova na mjestu degradiranih industrijskihi komunalnih kompleksa.
    Nakon predavanja o povijesti proizvodnih postrojenja u kvartu Ostiense te o intervencijama prenamjene, realiziranima ili projektiranima, omogućen je obilazak izvanrednog primjera prenamjene industrijskog objektau kulturne svrhe: Muzeja centrale Montemartini te potom kompleksa Mercati Generali – napuštenih središnjih tržnih paviljona grada Rima, za koje su elaborirani projekti revitalizacije.

Velika preša kao spomenik industriji na Trgu Dante u središtu Ternija

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana