SUŠAČKA REVIJA broj 62/63

 


riječke veze

BOBBY FISCHER

Kim Cuculić

Nakon smrti šahovske legende Bobbyja Fischera u siječnju ove godine Rijeka se iznenada našla u središtu interesa stranih novinara. Premda su spoznaje o tome da je Fischerov biološki otac rođen upravo u Rijeci postojale i ranije, ovaj podatak tek je nedavno postao zanimljiv medijima. Još prije dvije godine o tome je, recimo, kratku crticu u knjizi Volite li Rijeku? napisao riječki publicist Velid Đekić. U tom izdanju piše da je mađarski Židov Paul Felix Nemenyi rođen u Rijeci 5. lipnja 1895., a prema istraživanjima Davida Edmondsa i Johna Edinowa dvostruko je ušao u svjetsku povijest: u SAD-u je bio znanstveni istraživač zaposlen na razvoju atomske bombe, a zatim je u povijest ušao i kao otac šahovskog genija Roberta Bobbyja Fischera.

Arhivska građa pohranjena u Državnom arhivu u Rijeci samo je potvrdila tu pretpostavku, a jedna stara fotografija riječkog fotoreportera Petra Grabovca, koji je svojim objektivom ovjekovječio  Bobbyja Fischera kad je još kao mladić posjetio Rijeku, nameće pitanje zašto je mlada šahovska zvijezda u usponu posjetila ovaj grad? Naime, bilo je to 1958. godine kad je Fischer svoju međunarodnu karijeru počeo u Portorožu, pa mu je Rijeka bila relativno blizu. Činjenica da je Paul Nemenyi, biološki otac Bobbyja Fischera, rođen u Rijeci sada baca novo svjetlo na taj Bobbyjev posjet. Pretpostaviti je kako je Fischer znao da je njegov pravi otac rođen u ovom gradu, pa je to mogao biti povod da iz Portoroža, bez nekog vidljivog razloga, otputuje za Rijeku. Bilo je to davno prije njegova pohoda na svjetski šahovski vrh.

        Podaci u Državnom arhivu

Dugo se nagađalo je li otac  Bobbyja Fischera dr. Paul Nemenyi ili je to Hans-Gerhardt Fischer – službeni suprug njegove majke?

U Wikipediji, primjerice, nailazimo na podatak da je majka Roberta Jamesa Fischera bila Regina Wender, podrijetlom poljska Židovka, dok se kao otac navodi Hans-Gerhardt Fischer, njemački biofizičar. Sam Bobby Fischer jedini je put nešto o toj temi progovorio za časopis Start koji je izlazio u Zagrebu. Tada je rekao da je njegov otac napustio njegovu majku kad je imao dvije godine te da ga više nikad nije vidio. Majka mu je kazala jedino to da je očevo ime bilo Gerhardt i da je bio njemačkog podrijetla. Kasnije se Fischer povjerio prijatelju da on i njegova sestra Joan nemaju istoga oca.
Ono što pouzdano znamo je to da je fizičar Paul Nemenyi rođen u Rijeci, u lipnju 1895. godine.
Ovaj podatak postao je zanimljiv nakon smrti Bobbyja Fischera kada su inozemni novinari uspostavili kontakt s Državnim arhivom u Rijeci. Ravnatelj ove ustanove Goran Crnković pokazao nam je učeničke imenike osnovne i srednje mađarske škole u Rijeci koje je Paul Nemenyi polazio i iz kojih je vidljivo da je Nemenyi Bodog Pal rođen u Rijeci, u obitelji mađarskih Židova. Njegov otac Dezso bio je direktor jedne od direkcija u riječkoj Rafineriji nafte, a iz Budimpešte je stigao u Rijeku kao djelatnik Opće kreditne banke. Iz školskog imenika može se zaključiti i da je Paul Nemenyi bio osrednji učenik. Na kraju nije maturirao u Rijeci nego odlazi u Mađarsku.

Od 1912. to 1918. Nemenyi je studirao na Politehničkoj školi u Budimpešti, dok je u vrijeme antisemitskih zakona bio prisiljen napustiti Mađarsku. U Berlinu je dvadesetih godina stekao titulu doktora znanosti te je bio predavač na berlinskom Tehničkom univerzitetu. Godine 1927. rodio mu se sin Peter, dijete iz prvog braka, a tijekom ranih 30-ih godina napisao je udžbenik iz mehanike iz kojega se učilo na njemačkim fakultetima. Godine 1933., kao Židov, dobio je otkaz, a iste je godine i uhićen zbog navodnih "klevetničkih izjava" protiv Hitlerove vlasti. Pritvoren je na jedan dan te oslobođen zbog nedostatka dokaza. Nemenyi je, inače, bio član male socijalističke partije pod nazivom ITSK.

        Einsteinova preporuka

Ubrzo nakon toga našao je posao u Kopenhagenu, a zatim odlazi u Veliku Britaniju. U potrazi za poslom 1938. stiže u Sjedinjene Američke Države. Tada je posjetio Princeton kako bi se posavjetovao s Albertom Einsteinom i priložio svoj životopis. Komisija ga je, međutim, proglasila nestabilnom i nepoželjnom osobom. Na Einsteinovu preporuku ipak je angažiran na istraživanju pri Državnom univerzitetu u Iowi, gdje je radio za Hansa Alberta, Einsteinova sina.

Nemenyi je bio i borac za životinjska prava, pa je tako odbijao nositi vunenu odjeću. Umjesto toga zimi je ispod odjeće nosio pidžamu, a uglavnom je odbijao odjenuti odijelo i nositi kravatu. Takvo ponašanje objašnjavao je time da se čovjeka treba suditi po njegovim unutarnjim vrijednostima, a ne po izgledu. Ovi podaci iz njegove biografije možda mogu objasniti i ekscentričnost Bobbyja Fischera koji je svojim ponašanjem i postupcima nerijetko izazivao kontroverze.

Paul Nemenyi radio je na raznim američkim sveučilištima, a između ostalog bio je angažiran i na projektu izrade mehanizma za aktiviranje atomske bombe. Prema dosjeu FBI-ja, kad je imao 47 godina upoznao je Reginu Wender Fischer koja je tada bila u braku s Hansom-Gerhardtom Fischerom i već je imala petogodišnju kćer Joan. Hans-Gerhardt Fischer i Regina Wender vjenčali su se 1933. godine u Moskvi, gdje je Wender studirala medicinu. Par se razveo 1945. godine kad je Bobby Fischer imao dvije godine, pa je odrastao s majkom i starijom sestrom Joan. U novinskom članku koji su 2002. godine Peter Nicholas i Clea Benson objavili u The Philadelphia Inquireru pojavila se teza da je fizičar Paul Nemenyi mogući Fischerov biološki otac. Autori članka pozvali su se na opsežan izvještaj FBI-ja, na 900 stranica, u kojemu piše da se Regina Fischer vratila u SAD 1939. godine, dok Hans-Gerhardt Fischer nikad nije ni mogao ući u Ameriku jer je prokazan kao simpatizer komunista. Stoga je živio u Čileu, a imigracijske službe zabranile su mu ulazak u SAD.

        Američke tajne službe

Paul i Regina upoznali su se na Sveučilištu Denver gdje je Regina studirala francuski, njemački, biologiju i kemiju. Pretpostavlja se da su tijekom ljeta 1942. bili u romantičnoj vezi iz koje se godinu dana kasnije rodio Bobby Fischer. Međutim, na rodnom listu nije pisalo Nemenyijevo ime, već je majka dala da se upiše ime supruga Hansa-Gerhardta Fischera. Zanimljivo je da su Paul i Regina bili pristaše komunizma, što je vjerojatno i izazvalo toliki interes američkih tajnih službi.

Dr. Nemenyi pokazivao je brigu za svoga sina Bobbyja i davao je njegovoj majci novac, međutim, često se žalio socijalnim službama da mu sin zbog psihičke nestabilnosti majke ne odrasta u poželjnim okolnostima. Nakon njegove smrti Regina Fischer pisala je Peteru, Nemenyijevom sinu: "Bobby čitav mjesec nije dobio pristojan obrok i bio je bolestan, ali doktor i lijekovi nisu došli u obzir. Ne vjerujem da bi Paul na ovakav način pustio Bobbyja i zato želim brzi odgovor je li Paul išta ostavio Bobbyju koji još uvijek očekuje Paula". Regina, očito je iz tog pisma, nije htjela reći Bobbyju da mu je otac umro, već je očekivala da će to učiniti njegov polubrat Peter koji obiteljskom liječniku između ostalog piše: "Mislim da vam je poznato da je Paul bio otac Bobbyja Fischera". Nakon očeve smrti, Peter Nemenyi potvrdio je da je Paul Nemenyi bio i otac Bobbyja Fischera. Tako je riješena obiteljska tajna za koju je šahovski genij zasigurno morao znati, ali o njoj nije htio govoriti i odnio ju je sa sobom u grob. 

Bobbyjeva majka Regina Wender Fischer umrla je deset godina prije Bobbyja, 1997. godine u dobi od 84 godine.

 

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana