SUŠAČKA REVIJA broj 64

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA

Zora Muvrin, Mirjana Marinić

Ovo izvješće o radu sadrži zapis naših aktivnosti posljednja tri mjeseca ove, 2008., godine. U organizaciji Izvršnog odbora Kluba upriličena su mnoga događanja i program rada za ovo razdoblje ostvaren je gotovo u cijelosti.

Nakon ljetnih vrućina i godišnjeg odmora prionuli smo pripremama za Izbornu skupštinu, temeljito i sveobuhvatno. Skupština je održana 12. rujna 2008. u HKD-u na Sušaku uz prisutnost tristotinjak članova. Pozdravnom riječi otvorio ju je predsjednik Zdravko Ćiro Kovačić  i obavijestio da je odlučeno  da se  na ovoj Skupštini bira Predsjednik i organi Kluba na rok od godine dana, uz obvezu da se  najkasnije do isteka 2009.g. sazove Izvanredna skupština na kojoj će se birati novi predsjednik Kluba i podmlađeni sastav IO-a, pa je predao vođenje radnom predsjedništvu u sastavu Nenad Gudac – predsjedavajući, te članovi Vlasta Rainer, Danica Sinožić Vidić, Borna Mikšić i Maja Doričić Gorup. Opširniji izvještaj o radu podnijela je dosadašnja predsjednica Izvršnog odbora Mirjana Marinić, Igor Koprivnikar pripremio je financijski izvještaj, a o radu Nadzornog odbora izvijestila je Mirjana Kezele. Svi su sadržaji izvještavanja prihvaćeni s odobravanjem.

Rad na izmjenama i dopunama Statuta Kluba odvijao se dulje vrijeme, a konačni prijedlog obrazložila je na Skupštini Vlasta Rainer. Statut s izmjenama i dopunama prihvaćen je i objavljen na web stranici Kluba na uvid članstvu.

Skupština je potvrdila i prihvatila s odobravanjem da i dalje predsjednik Kluba bude Zdravko Ćiro Kovačić.

Izabrani su novi članovi Izvršnog odbora: Ivan Brnelić, Mirjana Delmestre, Maja Doričić Gorup, Nenad Gudac, Jakov Karmelić, Matko Karninčić, Igor Koprivnikar, Branko Lušić, Mirjana Marinić, Borna Mikšić, Tamara Morić, Zora Muvrin, Danko Pavešić, Vlasta Rainer, Andrija Randić, Danica Sinožić Vidić, Krešo Turk, Ljerka Vukonić i Zdravka Žeželić Alić.

U Nadzorni odbor izabrani su: Aristea Bradičić Skomeršić, Maja Despot i Mirjana Kezele.


Mario Šimunović na gitari i Sabrina na predstavljanju Sušačke revije

Uključivanjem u rad novih mlađih članova ostvarujemo nastojanje podmlađivanja Izvršnog odbora.

Završetkom Izborne skupštine, u drugom dijelu rada predstavljen je dvobroj Sušačke revije 62/63, uz zapaženi program izvođenja gitarista Marija Šimunovića.
Predstavljanje ovog broja Revije upriličeno je i u Kostreni. Zaključili smo da nastavimo s praksom predstavljanja u okolnim mjestima i općinama.

Konsatituirajuća sjednica novog Izvršnog odbora održana je 23. rujna 2008., na kojoj je izabrana za predsjednicu Izvršnog odbora Mirjana Marinić, tajnicu Vlasta Rainer i blagajnika Krešo Turk.

U jesenjem ciklusu predavanja u listopadu predavač Branko Kundih govorio je o temi Pomorsko dobro-hrvatsko blago. Predavanja su zadovoljavajuće posjećena, pripremljena, sadržaji zanimljivi, a organizira ih Danica Sinožić Vidić. Održavaju se posljednjeg četvrtka u mjesecu u prostorijama Kluba.

Novi članovi Kluba Sušačana

1. Estera Gallo
2. Rene Gallo
3. Zvonko Gallo
4. Goran Moravček

U programu izložbenih aktivnosti, 9. listopada u prostorijama Kluba otvorena je izložba fotografija Istoga Žorža te dokumentarna građa Sušačka kupališta i plaže-jučer i danas, koju je postavila i stručno obrazložila Daina Glavočić.

Izleti su stalni i česti oblici druženja naših članova. Organizira ih i vodi uspješno i na zadovoljstvo učesnika Maja Doričić Gorup. U posjet i razgled Ferrare, Forlija, Faenze i Ravenne krenulo se 26. rujna. Izlet je protekao prema planu i programu, sudionici su bili vrlo zadovoljni i zainteresirani već za sljedeći izlet 25. listopada u Celje i Logarsku dolinu. U pripremi je izlet u Grazz početkom prosinca.

Razgled Ružićeve ulice i Tvornice papira organiziran je i održan 13. listopada pod stručnim vodstvom Daine Glavočić. Već ustaljenom načinu razgledavanja i upoznavanja  s osobitostima našeg grada prisustvuje grupa oko 20-30 osoba.

U programu ativnosti Kluba trajni je zadatak i briga sudjelovanje u rješavanju urbanističko-komunalnih problema. O pitanjima rješenja prostora Delta – Brajdica također aktivno sudjelujemo.

Otprije započeta inicijativa da autocesta Rijeka-Zagreb dobije naziv Primorka i dalje je temom naših nastojanja i ne zastajemo u svom naumu. Uputili smo ponovno pismo nadležnima i javnosti u kojem stojimo iza prijedloga naziva Primorka.

I pored svih ovih naših aktivnosti, ne zaboravljamo bivše zaslužne članove. Uz Dan svih svetih iskazujemo im pijetet polaganjem cvijeća na grobove. To činimo svake godine.

Ne zaboravljamo ni naše umirovljenike u domovima i obavljene su i ove godine pripreme za posjete prigodom nadolazećih blagdana. Pripremamo i organiziramo novogodišnji koncert.

Na kraju još jedne godine sa zadovoljstvom možemo ocijeniti da smo predviđeno planom i programom uglavnom realizirali, više ili manje uspješno.

 

                            Izvješće o radu Kluba Sušačana između dvije Izborne Skupštine

Predsjednik Kluba Zdravko Ćiro Kovačić u svom izlaganju govorio je o našem programu djelovanja, zacrtanim ciljevima i smjernicama, ja ću vas kao predsjednik Izvršnog odbora izvijestiti o njegovoj realizaciji  u periodu od  protekle Izborne skupštine od 7. travnja 2006. do danas.

Moram pohvaliti članove Izvršnog odbora na trudu i radu, jer bez njihovog nesebičnog doprinosa svih ovih aktivnosti kojima se bavimo ne bi bilo.

Željeli bismo proslaviti još mnoge obljetnice postojanja Kluba, pa smo poduzeli brojne akcije kako bismo podmladili članstvo i utrli put novim generacijama.

Postavili smo zato i novu digitalnu bazu podataka o članovima. Zahvaljujemo donatoru programa g. Ivici Bulatu, koji se bavi programiranjem sličnih baza za knjižničarske aktivnosti u Hrvatskoj.

Klub Sušačana djeluje u cilju razvoja civilnog društva. Sretni smo što ovaj Klub ima istaknutu poziciju, drugi smo po broju članova u Hrvatskoj. Tako smo u našem gradu, Rijeci, lideri među udrugama društvenih zbivanja. Naše aktivnosti prepoznali su Ministarstvo kulture, Županija i grad, te financijski potpomažu naše akcije. Pored navedenih veliku potporu su nam dali brojni sponzori koji su svojim donacijama doprinijeli da naše akcije budu što kvalitetnije. Hvala svima koji nam besplatno nastupaju na našim priredbama i onima koji svojim besplatnim projektima i doprinosima u naturi omogućuju ostvariti zacrtane programe.

Aktivnosti koje smo obavljali u proteklom periodu od 7. travnja 2006. do danas:

·        U želji predstavljanja Revije i promocije Kluba diljem naše županije i šire, poduzeli smo niz važnih koraka, pa su nas ugostili uz kulturno-umjetnički program u Opatiji - u Kulturnom domu Zora,  u Zagrebu - u knjižari Profil megastor i u Europskom domu, u gradu  Krk – u Gradskoj vijećnici, u gradu Kastav – u Gradskoj vijećnici, u gradu Delnice – u radničkom domu i u općini Čavle  u Kulturnom domu.

·        U okviru ciklusa predavanja koje organizira Klub Sušačana održano je u našim prostorijama 12  predavanja i to:
Milan Zgrabljić
: Povijest obiju sušačkih bolnica, Zdravko Ćiro Kovačić: Osobna sportska iskustva kao primjer olimpijskih ideala i životne pouke, uz foto-sjećanja,  Irvin Lukežić: Tragom Ivana Dežmana, dipl.ing.Danijel Frka: Potopljeni brodovi u Kvarneru, Boris Paškvan: Sjećanja na život i rad u Americi,       prof.dr.sc. Darko Gašparović: Život i rad Odona von Horvata-rođenjem Sušačana, Đudita Franko, prof. i Ratko Dušević, prof.: Utemeljiteljica znanja našeg priobalja - Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci - 380 obljetnica , Korado Korlević Izazovi tehnološki razvijene civilizacije, Lovorka Ruck: Lovro pl. Matačić , Danijel Frka: More-fotografije, Ivan Lesinger: Kućna biljna ljekarna, Rajka Jurdana Šepić: Sjaj zvijezda-performans

·        Izložbena aktivnost u razmatranom razdoblju započela je dokumentarnom Izložbom o životu i radu našeg predsjednika Zdravka Ćire Kovačića (uz predavanje) izložbi. Uslijedile su izložbe:
 Ema Turina
- Autorska izložba , Božena Vilhar - Izložba slika iz Vile Ružić i privatnih zbirki, Valter Rukavina - Izložba slika iz fundusa rodbine, Bogumil Car - Izložba crteža, Julija Pavica Kaftanić - Izložba slika iz fundusa rodbine, učenici Škole za primijenjenu umjetnost - crteži polaznika

·        Održan je veoma dobro posjećen Novogodišnji koncert u HNK Ivana pl. Zajca

·        Održane su i Primorske večeri Spod kostanji u cvatu - Slastičarna Cont,  večeri s bogatim kulturno-umjetničkim programom. Ove godine je nastupio Duško Jelačić i Bonaca, ženska vokalna skupina Vinodolke i  naša Zdravka Žeželić Alić. Večer primorskih serenada održana je u Mramornoj dvorani Guvernerove palače

·        Ostvarena su i tri promenadna koncerta Trsatske glazbe, i to u parku Vidikovac i ispred Konta.

·        Prepoznatljivost kluba Sušačana ogleda se i u veoma dobro odabranim i organiziranim izletima.

Pod vodstvom Maje Doričić Gorup održani su izleti u inozemstvo: Rim, Vicenza i Castelfranco, Prag, Dolomiti, Venezia i Chioggia, Terme Čatež i Mokrice, Milano i Torino, a u zemlji: Međimurje-vinske ceste, Split i Omiš, Rastoke, Izlet brodom Klimno i Jadranovo, Ludbreg, Koprivnica i Hlebine, Posjet izložbama u Zagreb Dominikanci i Sto vrhunskih hrvatskih djela, Izlet Lujzinskom cestom, uz predavanje, Ozalj i Karlovac.

Mirjana Marinić i Danica Sinožić Vidić organizirale su izlet Park šuma Golubinjak.

·        Svake godine održavaju se veoma uspješne i dobro posjećene maskirane zabave u hotelu Jadran na Sušaku.

·        Organizirali smo u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca i dvije predstave za članove Kluba, i to: Hamlet u Mrdoši Donjoj i premijera predstave Riva Boduli

·        Vrijedno je zabilježiti da je naš Klub uspješan i u organizaciji akcija Upoznajte naš grad / razgledi grada Rijeke:
Pod vodstvom Igora Žica: Stari grad, Trsat i Od Jadranskog trga-bivše tvornice Benčić- do željezničke stanice (2007. i 2008.), te pod vodstvom Daine Glavočić: Židovsko groblje. Organizirali smo i razgled grada Turističkim autobusom.

·        Aktivnije smo se počeli baviti rješavanjem komunalno-urbanističke problematike našeg grada, pa smo poduzeli i nekoliko inicijativa – Uređenje spomenika i mikrolokacije Piramida, Uređenje Delte–Brajdice, Tri prozora bijele boje u Strosmajerovoj ulici, Peticija Primorka - potpisivanje 1-3.9.2007.

Smatramo da bi spomeniku na Piramidi trebali dati veću važnost, pa smo dobili pozitivna mišljenja nadležnih službi. Isto tako želimo da naša Rijeka bude grad koji će imati pristup moru i gradsku šetnicu, koja je i obilježje svih primorskih gradova, pa ćemo i dalje pisati o toj problematici.

Tri prozora, da vas podsjetimo, na jednoj fasadi u Strosmayerovoj ulici govore nam da ne smijemo dopustiti da se uvode na fasadi oblikovni elementi, koji odudaraju od dopuštene i prihvatljive oblikovne cjeline. Iako smo dobili sva pozitivna mišljenja i rješenja, bijeli prozori i dalje stoje i prkose prostoru i vremenu u kojem živimo.

·        U Klubu djeluje i plesna škola pod vodstvom Sonje Đula, te se organiziraju i plesne radionice

Plesnu radionica salse pod vodstvom Petre Njegovec iz Varaždina -17.veljače 2007., a pojedini članovi su nas razveselili i nastupom Havajki na maskiranoj zabavi.

·        Organizirali smo i  likovne radionice : Izrada uskršnjih aranžmana  - prof. Renata Majcan travanj 2006., Izrada božićnih čestitki - prof. Renata Majcan prosinac 2006.

·        Za promicanje ciljeva Kluba Sušačana značajno mjesto zauzima Sušačka revija. Ovaj se časopis, s nakladom od 1300 do 1500 primjeraka, uvrstio u red najčitanijih časopisa sličnog sadržaja. Razmatrajući mogućnost povećanja prodaje Revije istaknut je primjer uspješne prodaje novogodišnjeg broja, koja se ostvaruje zahvaljujući suradnji i projektu Libre koja nam već 15 godina tiska veoma atraktivan kalendar kojeg uz Reviju darujemo čitateljima. Sve ostale brojeve nastojimo opremiti poklonima kao što su CD-i u produkciji kuće Nema problema g. Koraljka Pasarića.

·        Dana 25. travnja u HKD-u na Sušaku svečano je održana proslava 15. godišnjice izlaženja Sušačke revije. Odgovorni urednik Sušačke revije Danko Pavešić osvrnuo se na osnivanje, početak rada i afirmaciju revije proteklih petnaest godina. Broj 61 predstavio je Alen Čemeljić, a program je vodila Glorija Fabijanić Jelović.

Svečanost su obilježile i izvedbe mladih umjetnika Stipe Bilića i Vedrane Veljačić te pjevački zbor Putokazi, koje su popraćene spontanim aplauzom publike.

Sve navedene aktivnosti, uključujući i one vezane uz predstavljanje i afirmaciju Kluba, provedene su nesebičnim radom Izvršnog odbora, koji je u razdoblju od dvije godine održao 98 sjednica.

·        Priprema i ostvarenje svake pojedine aktivnosti zahtijeva požrtvovnost i zalaganje članova Izvršnog odbora, osobito onih članova koji su nosioci aktivnosti. Moramo sa zadovoljstvom utvrditi da su sve naše aktivnosti izvedene besprijekorno uz veliku prisustnost i interes članova Kluba. Kao ilustracija interesa građana za sudjelovanjem u aktivnostima Kluba Sušačana svjedoči činjenica da su u periodu od protekle Izborne skupštine učlanjena u klub 233 nova člana.

·        Klub je, između ostalog, organizirao i Božićni sajam na mostu kraj Kontinentala, članovi su posjetili i humanitarni koncert u korist Saveza distrofičara - Večer Mozarta u Lisinskom.

Nastojimo ne zaboraviti i naše zaslužne građane, polažući cvijeće na njihove grobove.

Naročito pažnju posjećujemo i našim umirovljenicima.

Mnogi se pitaju zašto volontiramo i od kuda crpimo energiju za ovu vrstu rada?

Nama je čast i dužnost da građanima pružimo još bolji, sadržajniji i zanimljiviji život, te ugodnije životno i radno okruženje.

Želja nam je da ovi programi budu još kvalitetniji i posjećeniji jer onda ćemo znati da smo uspjeli zainteresirati članstvo i potaknuti vas da stvarate zajedno s nama prostor za druženje, učenje i razonodu.

Aktivnosti su u proteklom periodu usmjerene na restrukturiranje Izvršnog odbora, kako bi više mlađih članova preuzelo obvezu djelovanja i vodili ga u duhu današnjeg vremena. U ovom prijelaznom periodu moraju se stvoriti preduvjeti za nastavak rada Kluba i kadrovski a i sadržajno modernijim oblicima djelovanja.

Koristim priliku da potaknem mlađe članove da nam se pridruže u akcijama i nađu svoje mjesto u našim brojnim aktivnostima.

Mlađi članovi već i komuniciraju na stranicama facebooka i na taj način izmjenjuju brzo informacije o događajima i aktivnostima u Klubu.

I, na kraju, želim zahvaliti našem predsjedniku Zdravku Ćiri Kovačiću što je smogao snage i volje da nas vodi još jednu godinu kako bi se profesionalno izvršile pripreme i stvorili svi preduvjeti za izbor novog predsjednika Kluba.

 

Mirjana Marinić

predsjednica Izvršnog odbora

NOVI STATUT KLUBA SUŠAČANA

Novi statut Kluba Sušačana izlagan na izbornoj skupštini sadrži  sljedeće izmjene i nadopune:

  • Kao cilj i djelatnost kluba,između ostalih, naglašava se da se čuvanje povijesne, urbane, kulturne, gospodarske, društvene i etičke tradicije odnosi (osim Sušaka) i na područje Rijeke, Hrvatskog primorja, Kvarnerske otoke i Gorski kotar, a unaprijeđivanje društvenog i socijalnog položaja i na ostale građane, a ne samo na članove kluba;

  • Djelatnost kluba proširena je i na praćenje prostorno-planerske problematike i sudjelovanje u razvojno-prostornim aktivnostima grada Rijeke, te praćenje i sudjelovanje u komunalnom uređenju grada i ostalim aktivnostima uređenja, građenja i korištenja javnih građevina i površina;

  • Predviđa se osnivanje SAVJETODAVNOG ODBORA, o čemu odlučuje Izvršni odbor, te mu određuje djelokrug rada;

  • Skupština kluba može izabrati POČASNOG PREDSJEDNIKA   kluba i počasne članove kluba.te može proglasiti za DOŽIVOTNOG POČASNOG PREDSJEDNIKA osobu koja je svojim radom posebno zadužila klub;

  • Izborna skupština saziva se svake druge godine, a prije isteka tog roka na pisani zahtjev najmanje 50 članova kluba, ili Izvršnog odbora po zaključku Nadzornog odbora;

  • Izvršni odbor iz vlastitih redova na prijedlog Predsjednika kluba, bira Predsjednika Izvršnog odbora, tajnika i blagajnika;

  • Uvodi se evidencija članova u digitalnoj bazi podataka;

  • Jedan od načina prestanka članstva u klubu je i neplaćanje članarine dulje od 12 mjeseci (umjesto dosadašnjih 6);

  • Pisanu inicijativu za promjenu Statuta daje Izvršni odbor ili najmanje 50 članova kluba.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana