SUŠAČKA REVIJA broj 65

 


gorski kotar

ČAROBNI SVIJET KUPE

Marinko Krmpotić

Iako posljednjih mjeseci u svim medijima nailazimo na ružne vijesti o najrazličitijim hrvatsko-slovenskim sukobima, svakodnevna nam stvarnost nudi i potpuno suprotne primjere, među koje, svakako, možemo ubrojiti i Svijet Kupe, zajednički hrvatsko-slovenski projekt čijom je uspješnom realizacijom na hrvatsko-slovenskoj granici uz gornji tok rijeke Kupe stvoren nesvakidašnji i nedvojbeno originalni turistički proizvod koji će u sve većoj mjeri privlačiti ponajprije one koji prirodu poštuju i vole.


Ljepotica Kupa nudi energiju.

Početna ideja o realizaciji projekta potekla je iz Slovenije, od strane uglednog slovenskog alternativca Marka Pogačnika koji se godinama bavi geomantijom, disciplinom koja se temelji na teoriji da je planet Zemlja živo biće. Zagovornici te teorije smatraju, između ostalog, da diljem cijelog našeg planeta postoje mjesta na kojima se posebno snažno osjeća energija Zemlje, mjesta na kojima Zemlja kao živo biće ostvaruje pojačani kontakt sa svojom površinom i svime što se na njoj zbiva. Na tim mjestima, tvrde geomanti, tu je snažnu energiju Zemlje moguće ne samo osjetiti, već je, uz određene uvjete, "preuzeti" na sebe i koristiti je pri liječenju bolesti i stvaranju sklada između tijela i uma. Mjesta na kojima je moguće doći do tih pozitivnih oblika energije u davna su vremena bila svuda oko nas, ali razvoj suvremene civilizacije i tehnologije u posljednja je dva-tri stoljeća mnoga od tih mjesta uništio, a ona koja su ostala snažna i dobro sačuvana nalaze se uglavnom u onim dijelovima svijeta gdje je priroda još nedotaknuta suvremenom civilizacijom.

Jedno od takvih mjesta, slažu se brojni europski geomanti, upravo je granični dio Hrvatske i Slovenije, točnije gornji tok rijeke Kupe, sve od izvora Kupe pa nekih četrdesetak kilometara nizvodno. Na tom divljinom, kanjonima i vodom bogatom području brojne su energetske točke, lokacije kroz koje Zemlja prema površini "šiba" svoju energiju i gdje je moguće, poštujući zakone prirode, preuzeti dio te energije, odmoriti se i opustiti, čak i izliječiti. U skladu s tim idejama slovenska je strana pred četiri godine od fondova Europske unije zatražila novac za realizaciju projekta kojim bi bile označene spomenute točke i javnosti predstavljeno područje na kojem je moguće, smatraju geomanti, uživajući u prirodi doći do energije i zdravlja.


Jedan od stećaka postavljen je i na ušću Kupice u Kupu.

Budući da je projekt bio vezan i uz područje koje se nalazi na hrvatskoj strani, uskoro se došlo na ideju o zajedničkom istupu i projektu. Koliko god možda u početku sve izgledalo odviše nerealno i alternativno, nadležni u Uniji pokazali su zanimanje za realizaciju ovog projekta, pa su uskoro u tu svrhu i izdvojena sredstva, a na našoj i slovenskoj strani počele su ozbiljne aktivnosti vezane uz realizaciju temeljne ideje − pronalazak i označavanje energetskih točaka, njihovo uređivanje i predstavljanje javnosti. S goranske strane voditelj projekta bio je Ivan Majnarić, uposlenik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Delnice, a sa slovenske strane posao je vodila Ljuba Južnič, predstavnica Kostela, mjestašca smještenog neposredno uz hrvatsko-slovensku granicu. 

Tijekom gotovo trogodišnjeg rada slovenski i hrvatski geomanti, koji su se u posao uključili nešto kasnije, pronašli su na ovom zemljopisno relativno malom području čak 40 energetskih točaka – 16 na hrvatskoj i 24 na slovenskoj strani, označili ih, uredili pristup do njih te svaku od tih točaka ukrasili i kamenim stećkom u koji su uklesali neku od litopunkturnih oznaka kojom je predstavljena karakteristika tog područja. Na hrvatskoj se strani te točke nalaze na području Brod Moravica, Skrada, Delnica, Broda na Kupi i Kuželja, a zajednička im je karakteristika da su rjeđe u naseljenim mjestima, odnosno češće u potpunoj divljini kakvu, primjerice, nudi prekrasni mistični izvor Kupe.

Sve te točke potom su ucrtane na posebnu kartu i predstavljene u pažnje vrijednom turističkom dvojezičnom promidžbenom materijalu dostupnom u svim turističkim uredima na području Gorskog kotara i susjednog dijela Slovenije.


Karta energetskih točaka

Pod nazivom Svet Kole/Svijet Kupe (darilo za vašo dušo/poklon vašoj duši) ta promidžbena knjižica u poetsko-likovnoj formu nudi ne samo zemljopisnu kartu s 40 ucrtanih energetskih točaka, već i opis svake od njih, pa ju je moguće koristiti kao svojevrsni vodič u istraživanju ovog dijela hrvatsko-slovenskog pograničja. Po Ljubi Južnič, autorici većine teksta u toj knjižici, Kupska dolina je područje koje blagotvorno djeluje na tijelo i dušu: "Svijet Kupe je svijet ljudi dobra srca, crkvica i kućica, vila, anđelića i drugih dobrih bića prirode. U tom je kraju moguće samo boravkom i udisanjem zraka doći do svog pravog ritma srca, smijeha, plesa... U tom svijetu Kupe već stoljećima žive dva naroda, govore vrlo sličan jezik i uvijek iznova u zajednički suživot sastavljaju tugu i sreću, smijeh i suze. Usprkos granici koja je politički podijelila ove šume i planine na Hrvatsku i Sloveniju, srce Kupe sve ljude ovog kraja, sve domaće, iznova je povezalo s novom idejom dobrote, ljepote i mira, a sve to kroz ovaj projekt nudimo i svima koji ovamo dolaze. Zato i pozivamo sve koji žele uživati u ovoj ljepoti, osjetiti dah i snagu prirode da dođu i posjete nas. Duh prošlosti otkrit će vam se pri posjeti seocima sakrivenim u šumama, kroz glazbu naših naselja ili običnom šetnjom kroz prirodu koja uvijek nudi odmor i snagu.", govori Ljuba Južnič. 

Nešto više o četrdeset točaka označenih litopunkturnim stećcima rekao nam je Marko Pogačnik, koji prije svega ističe kako Kupska dolina u svojim njedrima nosi neslućene mogućnosti: "Da bismo predstavili snagu prirode ovog kraja, odlučili smo se za litopunkturu koja, na simboličnoj razini rečeno, djeluje poput akupunkture kod čovjeka. No, umjesto akupunkturnih iglica mi na određena mjesta postavljamo stećke na koje uklešemo tzv. "kozmogram", reljefno znamenje koje svojim oblikom prenosi određenu poruku i govori o karakteristikama tog područja na kojem se nalazi. Litopunkturni stećci postavljeni su na izvorištima vitalno-energijskih centara i čim se približite tom mjestu, odnosno stećku, pokušajte nekoliko minuta ostati u tišini. Koncentrirajte se i obratite pažnju na svoje osjećaje i tjelesne reakcije. Vjerujem da će mnogi ubrzo osjetiti energiju tog mjesta, a često se taj osjećaj javlja ako kamenu okrenete leđa, ponajprije stoga što su leđa, uz ruke, najosjetljiviji dio ljudskog tijela za primanje životnih, osjećajnih i duhovnih snaga prostora. No, možete kamen i obgrliti rukama i predati se silama koje kroz njega teku", savjetuje Pogačnik.

Što reći na kraju? Bez obzira vjerovali u ono u što vjeruju geomanti, nedvojbeno je kako je slovensko-hrvatski gornji tok rijeke Kupe ovim projektom dobio jednu novu zanimljivu turističku ponudu koja će sigurno privući određen broj ljudi. Već i to je puno, a ako imate vjere, volje i želje da krenete u još dublji suodnos s prirodom i pokušate osjetiti snagu i energiju Zemlje, tim bolje! Svijet Kupe to vam zaista može pružiti.


Litopunktura kamenih stećaka

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana