SUŠAČKA REVIJA broj 65

 


uz izložbu

REKLAMA U RIJECI (2)

Čedomil Mišković

novi prilozi uz održanu izložbu

Zanimljiva izložba o reklami u Rijeci u razdoblju od 1890.-1940. godine, postavljena prošle godine u Muzeju grada Rijeke, predstavila je posjetiteljima još jedan segment života nekadašnje Rijeke, grada kojem nije pridavano posebno značenje, a koji je imao znatan utjecaj na uspješnu trgovinu.


Reklama za proizvode Ljuštionice riže koja se nalazila na mjestu gdje je danas upravna zgrada INA-e na Mlaki.

Za izložbu o ovoj temi sigurno nije bilo lako sakupiti izloške jer većina reklamnog materijala nije smatrana vrijednim čuvanja. Stoga slučajni nalazi upotpunjuju sliku o vidovima reklame korištenim na području Rijeke.

Zahvaljujući slučaju, povoljnim okolnostima i sakupljačkoj strasti nekog tko je devedesetih godina 19. stoljeća bio u dječjoj dobi, među spremljenim starim fotografijama i pismima pronašao sam reklamu za proizvod Riječke ljuštionice riže i tvornice škroba.1 S jedne strane litografija u boji, s druge reklamni tekst.

Niz od 10 sličica, veličine  11 x 7,4 cm, crtanih u istom stilu, s vertikalno položenim crtežom. Svaka različitog motiva, ali na svakoj zaštitni znak tvornice  -  bijeli slon – i natpis:  Najfiniji rižin škrob, tvornica škroba Rijeka. Na poleđini svake sličice reklamni tekst i uputa za pripremanje škroba – na jednima ispisan na talijanskom, na drugima na mađarskom, a na trećima na njemačkom jeziku. Teško je zaključiti koliko je različitih motiva otisnuto, kao i kakvo je bilo pakiranje škroba u kojem su se nalazile sličice. Jedino bi se prema crtežu na plakatu tvornice, koji je otisnut u katalogu izložbe,2  moglo pretpostaviti da je u svakom pakiranju pločice  škroba, veličine sapuna, bila po jedna sličica.

Uz niz od 10 sličica ima i jedna drugog tipa crteža, postavljena horizontalno, što navodi na zaključak kako je tvornica koristila raznovrsne nizove sličica i različite autore u svrhu reklamiranja škroba. U ovom slučaju crtež prikazuje tri djevojčice od kojih jedna sjedi na većem pakiranju – kutiji škroba – na kojem je tekst: Najfiniji rižin škrob na engleskom jeziku. Očito je da su ovi proizvodi riječke tvornice imali tržište koje je daleko prelazilo granice Monarhije.

Zgrada ljuštionice riže i tvornice škroba nalazila se je u ulici Via Industria3, na mjestu gdje je danas upravna zgrada rafinerije INA na Mlaki. Tvornica je radila u razdoblju od 1881. godine4 do početka Prvog svjetskog rata i zapošljavala je 500 radnika.

Osim sličica iz pakiranja škroba, zanimljive su i tri sličice – litografije u boji na kojima je dominantna zlatna pozadina – koje na poleđini imaju tekst:

 

PESA  PUBBLICA

NB.  La piu pesante persona ricevera

in premio 1 zecchino in oro

Chiusa e consegna del premio alle

ore  7  pomer.5

 Napomena je naknadno prekrižena olovkom.

Može se pretpostaviti da su sličice izdavane nakon vaganja, po upisanoj težini vagane osobe, ali se ne može sa sigurnošću tvrditi da su izdavane na javnoj vagi za građanstvo u Rijeci.


Sličice su nekad bile vrlo popularan vid reklame.

Od stranih proizvoda koje se moglo kupiti u riječkim trgovinama, sličice su se nalazile u kutijama keksa u cijelom svijetu poznate tvornice Huntley and Palmers,6 koja je imala proizvodne pogone u Engleskoj − Readingu i Londonu. I to su litografije u boji, sa zlatnim obrubom, veličine  11x7,5 cm, na čijim su poleđinama navedeni nazivi svih proizvoda tvornice – čak stotinu. Navedene su i osvojene nagrade i medalje7 i izjave da su opskrbljivači belgijskog kralja i engleske kraljice.

Riječani su kupovali i kakao nizozemskog proizvođača van Houtena8 koji je isto tako koristio sličice za reklamiranje svog proizvoda. Proizvođač čokolade N. Lejet9 iz Trsta, stavljao je sličice u pakiranja kakao-praha od ½  kg.

Čini se da su sličice u jednom razdoblju bile izrazito popularan vid reklame, osobito prehrambenih proizvoda. Bez sačuvanih primjeraka ne može se  govoriti o drugim proizvođačima i njihovim proizvodima. Možda i vi na tavanu ili u podrumu naiđete na neke primjerke.

 

       Bilješke :

 

[1]     Pilatura del riso e Fabbrica d,amido.

[2]     Reklama u Rijeci 1890 – 1940 , str. 24.

[3]     Sada ulica Milutina Barača.

[4]     Zgrada tvornice izgrađena 1882.godine.

[5]     Javna vaga.
         NB.   Najteža osoba će dobiti nagradu
         od  1  cekina u zlatu. 
         Zatvaranje i dodjela nagrade u  7  navečer.

[6]     Tvornica keksa utemeljena 1822. god. u Readingu. Utemeljili su je Joseph Huntley i sin Thomas, kojima se kasnije pridružio i rođak George Palmer. Prestala radom 1990. godine. Novi vlasnici 2005. godine ponovno pokrenuli proizvodnju.

[7]     Grand Prix na svjetskoj izložbi 1878. godine u Parizu i zlatna medalja na međunarodnoj izložbi  1884. godine u Londonu

[8]     Proizvodnja kakaa u prahu utemeljena 1828.godine u Nizozemskoj. Utemeljitelj Coenraad Johannes Van Houten patentirao tehniku izdvajanja masnoće iz prženih zrna kakaovca. Kakao u prahu se prodavao u prepoznatljivim plavim limenkama težine 250 g.

[9] Tvornica čokolade otvorena u Trstu 1875. godine

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana