SUŠAČKA REVIJA broj 65

 


VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović

       

PROSLAVA STOGODIŠNJICE
 HRVATSKE HIMNE NA SUŠAKU


Mnogobrojni učesnici slušaju sv.misu

U nedjelju 5. srpnja svečano je proslavilo Hrvatsko kulturno društvo »Napredak« 100-godišnjicu hrvatske himne i hrvatskog preporoda. Iz Zagreba je došlo mnogo učesnika i delegata. U povorci sa kolodvora u grad sudjelovalo je do 2000 osoba. Uoči proslave bio je na večer koncerat »Napretka«, a prof. Lukas je održao predavanje o hrvatskom preporodu. Na dan proslave već su u 6 sati stale dolaziti povorke. Parobrodi dupkom puni. Svečanu je misu na otvorenom služio kanonik iz Senja dr. J. Lončarić, koji je govorio o zaslugama crkve za hrvatsku svijest. Još su govorili ing. Radulović, prof. J. Jelašić, te zast. Borić i Vrkljan


Za govora msgr. dr. Lončarića pred bazilkom


 

KRČKI DANI U OMIŠLJU


Jedan stari par iz Malinske pleše starinski ples

Druga proslava krčkog dana, koja je kao čakavski festival organizirana u Omišlju, uspjela je iznad svakog očekivanja. Priredbu je posjetilo preko 5000 gostiju, medju njima mnogo stranih i domaćih turista iz svih mjesta Hrvatskog Primorja, od Sušaka do Senja, i sa otoka. Festival je održan na trgu iza crkve u Omišlju, u sjeni zvonika omišaljske crkve. Priredbu su otvorili Novljani kolom, nakon uvoda u svečanost nastupili su Aleksandrovčani, pa djevojke i momci iz Baške, zatim Dobrinjci. Poslije toga nastupili su Selčani i Selčanke, onda plesači iz Malinske, a na koncu Vrbničani sa svojom poznatom pjesmom »Vrbniče nad morem«. Svečanost je završena, time da su svi »tancuri« i tancurice« odplesali »Bakarsku« uz pratnju sopilaša.


Narodna nošnja iz Dobrinja

Vrbničani i Vrbničanke plešu

ljudi i dogadjaji

 • Tijelo Maksima Gorkoga je spaljeno u Moskvi, a pepeo mu je uzidan u zid Kremlja uz svečani obred.

 • 50.000 berlinskih trkača dočekat će olimpijskog trkača, koji će donijeti baklju zapaljenu u Olimpiji.

 • Stara Narodna Skupština u Beogradu bit će preuredjena za visoku glazbenu školu

 • Gdjica Curie, francuska drž. podtajnica malo te nije nastradala uslijed eksplozije u svom laboratoriju.

 • Aeroplanske utakmice preko Atlantskog oceana održat će se god 1937., kad se bude slavila desetgodišnjica prvog lijeta Lindberghova iz Amerike u Evropu.

 • U Beogradu će se urediti institut Nikole Tesle za nj je već sabrano 250.000 dinara.

 • U zagrebačkom hrvatskom kazalištu bit će većih promjena. Redatelj dr. Gavella polazi u Brno, primadona Zinka Kunc-Milanov angažirana je u Pragu, Erika Druzović ide u Njemačku, a neki članovi u pokrajinska kazališta.

 • U Engleskoj je trebalo spustiti u more novi krstaš »Glasgow«. Nakon krštenja brod ni makac, dok ga nije pomogao Baldwin gurati. Se non e vero...

 • Indijska plesačica Njota Injoka gostovala je u Zagrebu u kazalištu i izvodila stare indijske plesove uz posebnu glazbu.

 • U Karlovcu se vjenčao gradjanin Ivan Grgenc, kome je 67 godina, s Katicom Mateković, kojoj su 64 godine!

 • Umro je njemački drž. podtajnik von Bulow.

 • U Banjoj Luci je otvorena izložba savremene hrvatske grafike. Zastupani su Hegedušić, Kristijanović, Svjećnjak, Kovačević i Generalić.

 • Zeppelin »Hindenburg« na trećem letu u Ameriku stigao je za 59 sati i tako pobijedio sam svoj rekord brzine.

 • Poznati francuski tvorničar oružja Schneider promoviran je na tehnici u Perpignanu za počasnog doktora.

 • U kolovozu proslavit će svečanim načinom obrtna zadruga u Sisku svoju stotu godišnjicu postanka.

 • Na svijetu ima 36 i pol milijuna automobila. Preko dvije trećine otpada od toga na Ameriku.

 • Na kraljevskom dvoru u Dedinju proslavljen je svečano završetak polaska III. razreda realne gimnazije Nj. Vel. Kralja Petra II.

 • Schmelingu se sprema u Berlinu svečani doček. Dobit će veću »firersku« čast i počasni olimpijski znak.

 • U zagrebačkom kazalištu najavljena je izvedba Leharove operete »Vesela udovica«, poslije pod imenom »Udovica iz Marsovije« i najzad »Udovica iz Melonezije!«

 • Hrvatski slikar Vladimir Becić navršio je 50. godina života.

 • U Zagrebu je umrla u dubokoj starosti Elizabeta Vernić, služavka, poznata pod nadimkom»Schöne Lizi«.

 • Hrvatskom metropoliti dru A. Baueru operirano je uho na klinici. Operacija je uspjela, ali je zdravstveno stanje nadbiskupovo teže zbog velike starosti.

 • Nekadanja članica hrvatske operete Vera Misita pozvana je u Buenos Aires.

 • Varaždinsko hrvatsko radničko pjev. društvo »Vijenac« slavi pedesetgodišnjicu svog postanka.

 • Šahovska reprezentacija Jugoslavije sudjeluje na šahovskoj olimpijadi Podunavlja u Beču.

 • Pedeset i tri države prijavile su se do sada za olimpijadu u Berlinu,

 • Britanski ministar vanjskih posala Eden izabran je za počasnog doktora sveučilišta u Oxfordu.

 • Sv. Otac Papa Pio XI. povodom svog rođendana primio je 210 biskupa u svečanu audijenciju.

 • Zrakoplov »Graf Zeppelin« krenuo je na sedmi ovogodišnji put u južnu Ameriku.

 • Za zaštitu historijskih spomenika i starinskih zgrada stvorila je općina Šibenika posebni pravilnik.

 • Početkom srpnja držat će se u Varaždinu veliki profesorski kongres. Dolazi 500 profesora.

 • Zastupnici novog belgijskog parlamenta govore francuskim, flamanskim i njemačkim jezikom.

 • Britanski poslanik Ronald Campbell boravio je u Zagrebu i posjetio gradonačelnika.

 • Nj.Vel. Kralj Petar II., Njez. Vel. Kraljica Marija i Kraljevići Tomislav i Andrej otputovali su na ljetovanje u Miločer.

 • Jahta pokojnog kralja Gjure V., bit će, prema tradiciji potopljena, bez ikakve ceremonije.

 • Dramatičar i pjesnik Milan Begović otputovao je u Pariz na premijeru svoje drame »Bez trećega«.

 • Liječnici okružne blagajne u Zagrebu vrše godišnje do pol milijuna operacija.

 • U Parizu je jedan trg prozvan imenom belgijske kraljice Astrid, koja je poginula prošle godine u Švicarskoj za automobilske nesreće

 • Nj. Vis. Kraljević Andrej proslavio je na kraljevskom dvoru Miločer svoj sedmi rodjendan.

 • Glasovito londonsko društvo »Royal Society of Arts« izabralo je za člana gdna Slavka Ježića, kulturnog povjesnika i književnika iz Zagreba.

JADRANSKA REGATA NA SUŠAKUZa vrijeme natjecanja bilo je živo
 
Izaslanik Kralja i ban dr. Ružić

Na Sušaku je održana vrlo interesantna Jadranska regata, na kojoj su sudjelovali sa više čamaca veslački klubovi KRKA iz Šibenika, JADRAN sa Sušaka, Hrvatski veslački klub iz Zagreba i veslački klub GUSAR iz Zagreba. Na ovoj su se utakmici osobito istakli čamci Sušačana i Zagrepčana, dok je KRKA donekle podbacila. Brojna publika s kopna i mora je s uzbudjenjem promatrala žestoku borbu naših veslača. Krasna je slika bila na moru, gdje su oko cilja krstarile stotine čamaca i veći broj lijepih jedrilica. Na ratnom brodu »MALINSKA« bili su Nj. V. kneževići Aleksandar i Nikola, te su sa velikim interesom promatrali utakmice. Medju gledaocima na Brajdici nalazili su se izaslanik Nj. Vel. Kralja i ban g. dr. Viktor Ružić te veliki broj svijeta sa čitavog Hrvatskog Primorja.    


Dolazak "Krkinog" četverca na cilj

Četverac sušačkog Jadrana dolazi na cilj


 

UZLET BALONA TURUL U ZAGREBU


»Turul« se spušta (1905.) u Mraclinu kraj Velike Gorice i seljaci u polju gledaju spuštanje


Narod kod Baške prigodom spuštanja » Turula«

Dne 5. i 6. srpnja navršilo se 30 godina, što je u Zagrebu prvi put uzletio slobodni zrakoplov »Turul« s četiri domaća putnika. To su bili nadporučnici Mannsbant i Kral, te građani Fr. Budicki i Mirko Bothe. Za Zagreb je to bila ogromna senzacija, balon se punio plinom kraj stare plinare iza »Kola«, uz veliko mnoštvo znatiželjnih gledalaca. Prvi se dan »Turul« digao, nu kako je vrijeme bilo mirno, dopro je jedva do Mraclina kod Vel. Gorice. Drugi dan se ponovno uzdigao i vjetar ga je odnio nad otok Krk, gdje se je kod Baške spustio. Putnici su u Baški dočekani bili pravim slavljem. Starijim je Zagrebčanima još u živoj uspomeni taj rijetki športski dogadjaj.


Pred drugi uzlet (4. VI. 1906.) s istim učesnicima kao i 1905.

EDWARD VIII. NA NAŠEM JADRANU


Edward VIII. u pratnji naših časnika u luci u Šibeniku


Kraljevska jahta »Nahlin« u šibenskoj luci

Boravak britanskog suverena na našoj jadranskoj obali pobudio je interes čitave svjetske štampe za ljepote našega Jadrana. Britanski suveren ushićen je divotama naših primorskih krajeva, o kojima se u više izjava uvijek najlaskavije izrazio.

Kraljevska jahta »Nahlin« krstari vodoma našeg Jadrana bez ikakva odredjena plana i svojim krstarenjem uzrokuje pravu uzbunu medju brojnim novinarima i fotoreporterima, koji su za kraljem došli na našu obalu sa svih strana svijeta. U vodama našeg Jadrana britanski je suveren lovio ribu, u Novigradu je bio veoma oduševljen primorskom igrom na buče, pa je čak kupio mnogo kugala, da s njima igra sa svojom pratnjom na palubi kraljevske jahte. Duž čitave obale, kamo god je britanski suveren dolazio, bio je srdačno i toplo pozdravljen od stanovništva, koje je u posjetu britanskog kralja s pravom vidjelo počast našim primorskim krajevima. U pratnji Kralja nalazi se medju ostalim i britanski ministar rata Duff-Cooper.


Britanski Kralj odlazi na svoju jahtu u Šibeniku

RADOST MORA....

Naše jadranske plaže od Sušaka do Kotora pune su kupača koji se izlažu strastvenom milovanju sunca, predavaju se radostima kupanja i sunčanja u danima dopusta, slobode i odmora. Ove godine, naša je rivijera krcata stranaca, koji su došli sa raznih strana da se ogriju na našem suncu i nakupaju u našem Jadranu. Veselo je na tim plažama. Ovih je dana puna mladenačke vedrine naša obala, koju još uvijek, nažalost, više cijene strani, nego naši ljudi. »Svijet« vam danas daje mali pregled radosti sa plaže: slike koje tu vidite, snimljene su u raznim našim primorskim mjestima i najrječitije govore o tome, kako je svima onima, kojima se sreća nasmijala i dala im par dana odmora na moru, tako lijepo, da im ljepše ne može biti... Dolaskom britanskog kralja Eduarda VIII., interes za našu rivijeru još je većma porastao medju stranim turistima, koji su brojno pohrlili na naše more, tako da je ove godine broj stranih turista na našoj jadranskoj obali zaista rekordan.


Mještanke u Malinskoj u narodnoj nošnji


Novi Vinodolski u predvečerje


Jedna Berličanka na suncu u Malinskoj

Jedan »mladi par« u Crikvenici

Novi: Dvije "klasične" figure


 

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana