SUŠAČKA REVIJA broj 68

 


arhitektura

RIJEKA U MREŽI SECESIJSKIH GRADOVA

Daina Glavočić

Jugendstil, Modern Style, Glasgow Style, Secession, Nieuwe Kunst, Stile Liberty, Ecole de Nancy, Modernisme, secesija  – ovo su sve nazivi inačica paneuropskog kulturnog fenomena, poznatijeg pod zajedničkim nazivom - Art Nouveau, u našim krajevima uobičajeniji terminom - secesija. Pojavljuje se na prijelazu 19. u 20. stoljeće novim idealima ljepote u umjetnosti, kulturi i životu općenito, zanesen modernitetom baziranim na novim industrijskim tehnologijama i  materijalima, kombinirajući ideale ljepote s posebnim osjećajem za detalje. Rezultati su vidni u predivnim kombinacijama obrtničke izvrsnosti, u skladu eksterijera arhitekture i njenih interijera s namještajem i dekoracijama.


Reljefna dekoracija stambenih kuća Schittar i Milcenich-Cernia, Korzo 23-25

Iako su djela secesije dugo bila podcijenjena, ipak su danas mnoga djela općepoznata zahvaljujući istraživanjima, valorizaciji i obnovi, međutim, još su uvijek brojne europske i svjetske gradske sredine nepoznate i neotkrivene te su, unatoč mnogim uništenim ostvarenjima, predmet interesa europske mreže secesijskih gradova - Réseau Art Nouveau Network (RANN). Iz centrale Regionalnog odjela za povijesne lokalitete i spomenike u Bruxellesu (Region Department of Historic Sites and Monuments), ta mreža vrlo aktivno djeluje od 1999. godine. Tada je potpisan dokument kojim je grupa institucija iz raznih gradova Europe odlučila osnovati zajedničku mrežu za povezivanje istraživanja, konzervaciju i prezentaciju te promociju znanstvenog pristupa koji će profesionalnim informiranjem osvijestiti publiku i senzibilizirati je za kulturnu važnost i europsku dimenziju secesijskog nasljeđa, koje se nalazi gotovo na svakome koraku.

Početak projekta nastavljen  je u prvoj fazi, od 1999. do 2000. godine, okupljanjem svih inicijatora, predstavnika europskih gradova bogatog secesijskog nasljeđa. Na nekoliko plenarnih sastanaka dogovoren je grafički identitet, objavljena je i galerija fotografija i publikacija Art Nouveau in Europe Today. Sve je to  predstavljeno u svim gradovima-partnerima: Álesundu, Barceloni, Bruxellesu, Budimpešti, Glasgowu, Helsinkiju, Ljubljani, Nancyju, Palermu, Reusu, Rigi, Terrassi, Beču i tehničkom partneru Ecole d’Avignon.


Gore lijevo: reljefna dekoracija pročelja
kuće Braun-Biro, Verdijeva 19

Druga faza, pod imenom i u znaku velike putujuće izložbe Art Nouveau in Progress, ostvarena od 2001. do 2004. godine, realizirana je u cilju istraživanja secesijskog nasljeđa u 13 gradova te su prikazani mnogi ranije zamijećeni ili uništeni primjeri secesije, neprepoznati u svoje vrijeme ili restaurirani. Pokazano je kako su se zgrade mijenjale i kako su se uklopile u današnji život nakon stoljeća postojanja. Izložba je prikazana u svim gradovima-partnerima i u svakome od njih domaćin je priključio svoj lokalni dodatak i aktualne projekte za  restauraciju svojeg nasljeđa.

Treća faza odvijala se od 2005. do 2008. godine pod nazivom Art Nouvea & Society, a obuhvatila je višegodišnje akcije: Inovacijski laboratorij, Povijesni laboratorij i Platformu razmjene, što je rezultiralo multimedijalnom prezentacijom  Art Nouveau & Society, koja propituje politički i ekonomski kontekst i povezuje gradove kroz prošlost i sadašnjost. Taj je video jedan od alata na raspolaganju svakome od gradova uključenih u mrežu za promociju svojeg secesijskog nasljeđa kao izraza  vlastite jedinstvenosti s obzirom na ostatak Europe. Sveukupno je organizirano šest sastanaka gradova i Povijesnih laboratorija: International Exhibitions and World Fairs (Bruxelles, 2005.), National Identity and International Trends (Ljubljana, 2006.), Decoration in Art Nouveau (Riga, 2006.), Urban Quality and the Perception of Landscape (Como-Cernobbio, 2007.), Art Nouveau Patrons (Nancy, 2007.) i Healthy in Body and Mind (Bad Nauheim, 2008.). Sadržaj Povijesnih laboratorija spoj je znanstvenog istraživanja i praktičnog znanja i iskustva u cilju privlačenja pozornosti i opće publike i involviranih stručnjaka.


Gore desno: reljefna dekoracija pročelja kuće Schittar, Korzo 23

Inovacijski laboratoriji  uključuju edukativne pakete za edukatore i školsku djecu a nude se primjerene publikacije, slikovnice, radni listići, on-line aktivnosti i Art Nouveau vodič za mobitele i personalnu digitalnu asisitenciju (PDA).

Multilateralna razmjena bila je prilika svima koji se bave edukacijom i propagandom secesijskog nasljeđa da izmijene svoja znanja i iskustva širom Europe kroz tri specifične teme i sadržaja: Turizam i Art Nouveau (Ljubljana, 2006.), Obrazovanje i Art Nouveau (Provincia di Varese, 2007.) i Art Nouveau interpretacijski centri (Nancy, 2007.).

Réseau Art Nouveau Network je od 2007. uključen u Europske uniju i financijski poduprt programom Culture 2000 a sada je izvršena aplikacija  za daljnje financiranje četvrte faze rada za 2010. do 2014. godine. Naglasiti treba da se već u  prethodnoj fazi povećao broj partnera gradova s prvotnih 13 na 19, jer su se pridružili gradovi Bad Nauheim, La Chaux-de-Fonds, La Habana Vieja, Lodz te dva  talijanska sudionika: Provincija Varese i Regija Lombardija.

Rijeka također ima nedovoljno poznato i premalo istraženo i publicirano secesijsko nasljeđe unatoč velikoj izložbi Arhitektura secesije u Rijeci (1900.-1925.), koja je 1997.-1998. održana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti kao plod multidisciplinarne suradnje stručnjaka muzeja i vanjskih suradnika iz Rijeke, Zagreba, Trsta i Budimpešte. Nakon te manifestacije dio ekipe istih stručnjaka i dalje se aktivno bavi secesijskim nasljeđem, te su održane i druge izložbe s arhivskom i fotografskom građom o riječkoj secesiji (Secesija na riječkim grobljima, Državni arhiv u Rijeci,1998., Metropolis, Budimpešta, 2005.), objavljeno i više članaka u domaćem i stranom tisku (Budimpešta, Graz, Bologna, Pečuh), a na nekoliko domaćih i međunarodnih skupova predstavljene su pojedine tematske cjeline riječke secesijske arhitekture (Osijek, Dubrovnik, Zagreb, Trst, Bologna, Viareggio).

Na poticaj Regionalnog odjela za povijesne lokalitete i spomenike iz Bruxellesa pokrenuta je potkraj  2008. godine inicijativa da se temeljem dosadašnjih postignuća riječkih stručnjaka i Rijeka uključi u Réseau Art Nouveau Network – RANN. Udružene stručnjakinje koje se bave riječkim secesijskim nasljeđem iz Muzeja moderene i suvremene umjetnosti i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta stoga su u cilju podizanja obrade građe na znanstvenu razinu, gradskoj upravi predložile pridruživanje RANN-u, što je prošlog ljeta i službeno podržano te se očekuje plenarni sastanak grupacije krajem godine. Na njemu će svi gradovi partneri biti upoznati s ovom inicijativom i, nadajmo se, prihvatiti Rijeku kao novog partnera u tom europskom društvu.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana