SUŠAČKA REVIJA broj 70/71

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA

Vlasta Rainer

Aktivnost Kluba nastavljena je prema predviđenom programu – 9. travnja u HKD-u na Sušaku održana je promocija Sušačke revije br. 69. Prisutne (ovaj put, nažalost, u nešto manjem broju) pozdravila je predsjednica Kluba Tamara Morić te apelirala na članove da redovitim plaćanjem članarine, a pravne osobe donacijom prema svojim mogućnostima osiguraju kontinuitet djelovanja Kluba, svih njegovih aktivnosti te redovito izlaženje Sušačke revije.


Vivien Galetta i Voljen Grbac

U umjetničkom dijelu programa nastupili su poznati riječki umjetnici Vivien Galetta i Voljen Grbac i izveli skladbe: Kvarnerijana, Kadi ste sada, Dojdi, Prošeći se z manu po Kvarneru, Con te partirò i Neka cijeli svijet, a publika je svaku izvedbu popratila toplim i dugotrajnim pljeskom.

U sklopu aktivnosti Upoznajmo svoj grad organizirano je 13. svibnja 2010. zanimljivo i atraktivno razgledavanje  riječke luke, pod vodstvom prof. Igora Žica, za koje su članovi pokazali veliki interes. Dragutin Hirc, veliki prirodoslovac i putopisac, zapisao je još 1891. godine: Riečka luka je prekrasna.Čovječja ruka zasipala je strašne dubljine i još ih zasipava, lamajući sad kamen u susjednoj Martinšćici i Preluci, dovažajući ga na brodicama ovamo.Tu bijaše vreve,vike, trke, halabuke, kao kod svih velikih gradnja, ali i nesgode, kad je ono g.1878.dio luke migom poniknuo….Nacrt za ovu luku načinio je glasoviti francuski hydrotehnik Pascal… koji je projektirao i Marseille i Trst!

Rijeka je najveći uspon doživjela zahvaljujući luci i zanimljivo je vidjeti danas odnos luke i grada.

Nastavio se i ciklus predavanja – 20. svibnja predavanje je održala doc. dr. sc. Iva Sorta–Bilajac, dr. med. o temi: prof. Leopold Sorta – znanstvenik, umjetnik, ali nadasve učitelj.

Rođeni Sušačanin,veliki znanstvenik i veliki učitelj, prof. Leopold Sorta je u razdoblju od 1919.-1953. godine kao profesor na Tehničkoj visokoj školi, kasnije Tehničkom fakultetu u Zagrebu, odgojio brojne generacije brodograđevnih i brodostrojarskih stručnjaka.

S pravom ga nazivaju ocem moderne hrvatske brodogradnje te se u znak priznanja njegovu radu, od 1974. godine svake dvije godine ,obično u jednom od brodograđevnih središta Hrvatske, održava simpozij Teorija i praksa brodogradnje: In memoriam prof. Leopold Sorta.

Predavanje je bilo vrlo uspješno i odlično posjećeno.

17. lipnja u prostorijama Kluba postavljena je izložba Riječke utvrde Alpskog bedema, što je popraćeno istoimenim predavanjem, a predavač je bio Vladimir Tonić, koji je zanimajući se za fortifikacije 20. stoljeća, pogotovo za obrambenu infrastrukturu tzv. Rapalske granice između Kraljevina Italije i Jugoslavije, surađivao s J. Kaufmannom (SAD) na knjizi Fortress Third Reich, te s A. Jankovičem-Potočnikom (SL.) na knjizi Rupnikova linija in Alpski zid.

Predavanje i izložba predstavljanje su autorova  desetogodišnjeg istraživanja o riječkim utvrdama iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Uvijek veliki interes vlada među članovima Kluba za tradicionalno zanimljive i uspješne izlete koje organzira Maja Doričić Gorup. U proteklom razdoblju velik broj članova odazvao se i uživao na izletima u Toscanu (22. travnja), Krapinu (05. lipnja) i London (17. lipnja).

Na inicijativu Mirjane Marinić organiziran je i posjet Astronomskom centru Rijeka (21. svibnja) na Gornjoj Vežici, Sveti Križ 33. Program u kojem smo mogli uživati sastojao se od uvodnog predavanja o gradnji planetarija i uređenju Astronomskog centra, predavanja Šetnja Sunčevim sustavom, Vodič noćnim nebom-proljeće te uz stručno vođenu prezentaciju. Posjet zvjezdarnici i promatranje neba bili su izniman doživljaj i vjerojatno će se ponoviti.

Period do ljetne stanke obilježen je još i pripremama za sljedeću izbornu skupštinu Kluba u rujnu (10.rujna) i predstavljanje novog dvobroja Sušačke revije 70/71.

Novi članovi Kluba Sušačana

 1. Jadranka Bakarčić

 2. Božidar Bakljanov

 3. Jelica Biloš Pavletić

 4. Đani Bračun

 5. Lili Bračun

 6. Antonija Buntin

 7. Jovanka Carević

 8. Vivien Galetta

 9. Voljen Grbac

 10. Vanja Grgurić

 11. Andrea Heigl

 12. Damir Horvat

 13. Feri Horvat

 14. Neven Jeličić

 15. Doris Jurjević

 16. Ivana Kovačić

 17. Boris Lemut

 1. Smiljana Lemut

 2. Gorjana Levar

 3. Karmen Levar

 4. Marin Levar

 5. Dubravka Malnar Matahlija

 6. Rikard Maričić

 7. Željka Maričić

 8. Nada Marić

 9. Ante Matahlija

 10. Ante Mezić

 11. Nataša Mezić

 12. Igor Mijolović

 13. Mirjana Mijolović

 14. Nadica Ogrizović

 15. Nikola Pavletić

 16. Emilija Pavlić

 17. Alan Perušić

 1. Emilija Petriška

 2. Alen Petrović

 3. Ljupka Pinezić Kovačev

 4. Danko Popović

 5. Jelena Pribanić

 6. Anica Puhgel

 7. Lidija Ružić

 8. Tihomir Ružić

 9. Bosiljka Sorola

 10. Iva Sorta Bilajac

 11. Damir Sudan

 12. Marija Šimić Hlača

 13. Jasenka Štic

 14. Andrea Štifanić

 15. Višnja Višnjić Karković

 16. Marijana Živković

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana