SUŠAČKA REVIJA broj 70/71

 


reqiescat in pace

DR. IVO MARGAN

REQIESCAT IN PACE

U Rijeci je preminuo dr. Ivo Margan, ugledni član Kluba Sušačana i vrlo cijenjeni dopisnik Sušačke revije, ali i ugledni hrvatski liječnik te društveno-politički djelatnik i diplomat bivše SFRJ.Tijekom svoje profesionalne karijere bio je međunarodno priznati stručnjak za organizaciju javnog zdrastva i inovator u upravljanju bolničkim ustanovama.

Dr. Ivo Margan rođen je u Bakru 1926. godine kao potomak građanske obitelji s pomorskom tradicijom. Kao sedamnaestogodišnji gimnazijalac Sušaka odlazi u partizane. Nakon rata nastavlja školovanje i diplomira na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te potom specijalizira internu medicinu. Sudjeluje u osnivanju Kliničke bolnice na Sušaku, a kao njen ravnatelj pridonio je uvođenju prve dijalize u Hrvatskoj, a posredno je zaslužan za razvoj transplantacijske medicine u Sušaku.

Godine 1967. postaje ministar zdravlja NR Hrvatske, te na tom položaju ostaje do 1972., a 1978. godine izabran je za potpredsjednika Savezne vlade bivše SFRJ. Osim toga, kao priznati liječnik u domeni unapređivanja sustava zdrastva dr. Ivo Margan djeluje u Izvršnom odboru Svjetske zdrastvene organizacije (WHO), gdje se istaknuo kao kompetentni stručnjak,što je rezultiralo pozivom u UNESCO, gdje je postavljen na visoku dužnost Izvršnog direktora.

Dr. Ivo Margan bio je jedan od rijetkih Hrvata u političkom i diplomatskom sustavu, koji se mogao pohvaliti ne samo članstvom u prestižnoj Eisenhowerovoj Fondaciji već i direktnim radnim kontaktima s najvišim dužnosnicima Bijele kuće ,te prijateljskim odnosima s predsjednicima Mitterandom, Chiracom, Karamanlisom i dr.

U mirovinu odlazi 1992. godine. Živi povučeno sa svojom obitelji na Cresu, odakle počinje vrlo aktivno surađivati s tek osnovanim Klubom Sučačana, pa je tako svojim angažmanom doprinijeo uspješnim raspravama koje su članovi Kluba imali za Okruglim stolom o uređenju Sušaka, a posebno je bio rado čitani suradnik u Sušačkoj reviji pišući o nekadašnjoj problematici u organizaciji bolničkog zdrastva. Osobito su bili interesantni tekstovi u kojima je opisivao svoje aktivnosti i susrete za vrijeme svoga rada u međunarodnoj politici.

Neumitna sudbina naglo je prekinula našu dugogodišnju suradnju, a sjećanje na dr. Iva Margana koji je emotivno bio vezan za svoj Sušak, ostat će u pamćenju mnogih Sušačana i nas u Uređivačkom kolegiju.
 

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana