SUŠAČKA REVIJA broj 70/71

 


reqiescat in pace

VESNA PL. DRAGANIĆ VRUS

REQIESCAT IN PACE

Rijeka, 21. svibnja 1931. – 19. lipnja 2010.

Nakon predaje teksta o plemenitoj obitelji Draganić-Vrančić primili smo tužnu vijest o smrti gospođe Vesne pl. Draganić Vrus.

U subotu, 19. lipnja 2010. zauvijek nas je napustila Vesna pl. Draganić Vrus, članica Hrvatskog plemićkog zbora, članica Plemićkog stola, povjerenica za Primorsko goransku i Istarsku županiju, dobrotvorka koja je svojom donacijom arhiva i knjižnice pl. obitelji Draganić-Vrančić (16.–20. stoljeće) trajno zadužila hrvatsku kulturu. Obitelj Draganić-Vrančić je jedna od najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji čiji korijeni sežu do prve polovice 14. stoljeća.

Za svoj angažman i doprinos očuvanju kulturne baštine u travnju ove godine gospođa Vesna Draganić Vrus dobila je nagradu Općine Pirovac za životno djelo.

Vesna Draganić je bila eruditski obrazovana osoba, tankoćutna i plemenita prema svojoj obitelji i prijateljima, premda samozatajna i povučena prema javnosti. Voljeli smo je jer je bila neposredna i iskrena, uvijek spremna na poneku lucidnu filozofsku primjedbu o svijetu i stvarnosti. Njezin je doprinos očuvanju povijesne baštine naoko nevidljiv, neuočljiv, pa ipak značajan ne samo za hrvatsku već i za europsku kulturu. Gospođi Vesni pl. Draganić Vrus hvala za sve što je sa svojim velikim srcem napravila.

Mladen Urem                   
Boris Zakošek                    
 

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana