SUŠAČKA REVIJA broj 72

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA

Vlasta Rainer

Nakon ljetne stanke Klub nastavlja svoje aktivnosti Izbornom skupštinom Kluba Sušačana, desetom po redu, održanom 10. rujna 2010. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Nakon službenog dijela glavni urednik Sušačke revije Alen Čemeljić predstavio je novi dvobroj 70/71.

Skupštini je prisustvovalo oko 200 članova kluba, a početak su uljepšali dječji zborovi Mali Riječani i Morčići, toplom pjesmom Mom zavičaju.

Predsjednica Kluba Tamara Morić osvrnula se na djelovanje Kluba u proteklom razdoblju, te istaknula nastojanje i zalaganje svih članova IO da se usprkos recesiji uspije zadržati dostignuta razina djelovanja.

Tamara Morić je na ovoj Izbornoj skupštini izabrana za predsjednicu Kluba i u sljedećem mandatu, izabran je novi Izvršni odbor, a oformljen je i Savjetodavni odbor Kluba.

Nakon predstavljanja Revije, Koraljko Pasarić, urednik CD-a Malih Riječana, predstavio je taj projekt od 5 pjesama izdan povodom 25. godišnjice kontinuiranog i uspješnog djelovanja tog riječkog zbora. Čitatelji Revije dobili su ga uz novi broj časopisa.

U rujnu su članovi kluba uživali na izletu u Dolomitima u Italiji, koji je bio tradicionalno uspješan i zanimljiv unatoč vremenskim neprilikama.

Akcija Kluba Sušačana "Upoznajmo svoj grad" nastavila se pod vodstvom prof. Igora Žica, te je upućen poziv građanima na šetnju Trsatskom gradinom u potrazi za rimskim počecima, frankopanskim danima slave, propadanjem u vrijeme carskih kapetana, restauracijom u doba feldmaršala Nugenta…

I dalje u potrazi za stoljetnom duhovnošću franjevaca od legende o dolasku Svete kućice iz Nazareta na Trsat, preko gradnje crkve i samostana,do zlatnog konja sv. Martina i kipa Pape Ivana Pavla II… Razgled našeg Trsata upriličen je 6. listopada s grupom od 30 osoba.

Aktivnosti Kluba su proširene, pa tako u prostorijama ponedjeljkom i petkom od jeseni djeluje i Likovna radionica, s programima crtanja i slikanja te hobby programom. Hobby program obuhvaća: izradu skulptura od oblutaka (jaslice i sl.), izradu označivača u knjizi, maski u kaširanom papiru, novogodišnjih čestitki, kreiranje blagdanske dekoracije i td. Crtanje i slikanje odvija se u početnom i naprednijem stupnju.

Nastavljeno je organiziranje predavanja u prostorijama Kluba. Tako je 21. listopada 2010. održano predavanje pod nazivom NOBEL univerzalni grafički rječnik, predavača  prof. dr. Milana Randića, koji se prije 25 godina, za posjeta Kini i Japanu zainteresirao za za kinesko pismo i japanski jezik. Počeo je tako istraživati mogućnost razvoja jednostavnog univerzalnog grafičkog jezika, nasuprot kompleksnom kineskom pismu.Do danas je njegov NOBEL –univerzalni grafički jezik, upotrebom 120 osnovnih znakova, narastao na 20 tisuća riječi.

U Klubu Sušačana već šestu godinu zaredom održava se plesna škola. Tečaj je petkom u večernjim satima a u grupi je prosječno 10-15 polaznika svih generacija. Uče se standardni i latino američki plesovi – napredni stupanj. U planu je i početni tečaj. Ove jeseni održane su i plesne radionice salse (voditelj Damir Sudan), sirtakija (voditelj Elvis Bujačić) te modernog plesa (voditelj Željko Jančić). Kontinuitet rada plesne škole pokazuje zainteresiranost članova Kluba za tu vrstu aktivnosti kao vid učenja, rekreacije i druženja.

 

Novi članovi
Kluba Sušačana

Darinka Cimera
Milica Spinčić

Sve za Klub Sušačana – vrijedne članice Diana Morić, Ljiljana Mihajlović i Maja Doričić Gorup

 

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana