SUŠAČKA REVIJA broj 73

 


likovna umjetnost

ENRICO FONDA

Daina Glavočić

(1892. – 1929.)

Iako je Enrico Fonda najmanje boravio u Rijeci u svojoj djelatnoj slikarskoj karijeri, suvremenici su ga smatrali Fijumanom (Riječaninom), jednim od uspješnijih međuratnih umjetnika s obzirom na održane izložbe i postignuti uspjeh.

            Rođen je u Rijeci (Fiume) 8.studenog 1892. U literaturi se navode razni datumi rođenja; 1884.  1891. ili 8. veljače 1893. te 6. siječnja 1893., kada je ustvari kršten u Rijeci kao Henricus Nicolaus Fonda. Roditelji su doselili u Rijeku vjerojatno zbog posla - otac Antonio (r. 1885. u Makarskoj), učitelj talijanskog jezika i književnosti (magister superiori scholarum urbanorum) i majka Rosa Pugnalin (r. 1857. u Piranu) nastanili su se u Via Pomerio. Enrico je bio najmlađi od sedmero djece. Braća se nigdje ne navode osim brata Umberta koji je s majkom ostao živjeti u Rijeci, a spominje ga se u pratnji Enrikova sprovoda u Parizu, kojemu je nazočio.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana