SUŠAČKA REVIJA broj 73

 


preneseni stupci

MOJE PJESME, MOJI SNOVI

Martin Childs

"Agathe von Trapp, pjevačica; Pula, Hrvatska, 12.ožujka 1913 - Towson, Baltimore, 28.prosinca 2010"


Georg von Trapp službovao je u Puli, a vjenčao se s unukom Roberta Whiteheada koji je u Rijeci proizvodio torpeda. U filmu Moje pjesme, moji snovi glumio ga je Christopher Plummer.

Agathe von Trapp bila je najstarija kći u austrijskoj obitelji koja je Rodgersa i Hammersteina nadahnula za brodvejsku produkciju i holivudski film The Sound of Music (kod nas poznat  kao Moje pjesme, moji snovi, op. ur.).  Film je bio svjetska senzacija koja je potukla rekorde na kinoblagajnama i osvojila pet Oscara. Nakon što je tadašnja zarada filma preračunata u današnje vrijednosti novca, 2010. godine film je proglašen trećim najisplativijim filmom u povijesti kinematografije, odmah nakon Zameo ih vjetar i Ratova zvijezda.  No, film ne slijedi u potpunosti stvarna događanja i životni put Von Trappovih, što je obitelj pogodilo jednako kao i gubitak ikakvih prava na dio goleme filmske zarade.

Agathe Johanna Erwina Gobertina von Trapp rođena je 12. ožujka 1913. godine u Puli, hrvatskom gradu koji je tada pripadao Austro-Ugarskom Carstvu.

Bila je prva od sedmero djece vojnoga kapetana Georga von Trappa i njegove supruge Agathe Whitehead, unuke izumitelja torpeda Roberta Whiteheada (koji je torpedo proizvodio u Rijeci, op. ur.). Vjenčali su se 1912. godine.  Georg je, kao kapetan austrijske mornarice u Prvome svjetskom ratu, zapovijedao podmornicama, nakon čega je postao nacionalni heroj. Kao nagradu za svoje junaštvo dobio je titulu Ritter (što odgovara barunu, ili engleskoj tituli Sir).

U dobi od 11 godina Agathu su poslali na školovanje, što je ona kasnije opisivala kao zastrašujuće iskustvo. Morali smo stajati ispred ogromnog razreda i govoriti. Nikad se na to nisam uspjela naviknuti. Nikad to nisam svladala, prisjećala se kasnije. ......

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana