SUŠAČKA REVIJA broj 73

 


alpinizam

KILIMANJARO 58

Čedomil Mišković

Legenda spominje kralja Menelika I., sina kralja Salamona i kraljice od Sabe,1 kao prvog čovjeka čija je noga stupila na vrh Kilimanjara. Podaci govore da je prvi uspon uspio dr. Hansu Meyeru 5. listopada 1889. godine. Kako je u to vrijeme Kilimanjaro bio u granicama Njemačke istočne Afrike , najviši vrh je nazvan Kaiser-Wilhelm Spitze. To se ime zadržalo do 1918. godine.
Vrh Kilimanjara čine tri vulkanska kratera – Kibo, Mawenzi i Shira. Relativno mlada planina formirana je uslijed vulkanskog djelovanja prije približno milijun godina. Najniži od tri vulkanska kratera- Shira, visok 3962 metra, urušio se prije 500.000 godina. Najviša točka na Kilimanjaru je 5895 metara visok vrh Uhuru3, koji se nalazi na rubu kratera Kibo. Mawenzi i Shira su krateri ugaslih vulkana, dok je Kibo zaspali vulkan.

Planinarska ekspedicija studenata riječkih fakulteta uspješno je 20. rujna 2010. okončala uspon na najvišu planinu Afrike – Kilimanjaro. Tog su se dana na njen najviši vrh Uhuru popeli Sandro Erceg, Ivan Fućak, Siniša Knežević, Vitomir Maričić, Zoran Nebić i Nebojša Nikolajev.

......

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana