SUŠAČKA REVIJA broj 73

 


more

TRAGEDIJA NA BRODU AUGUST CESAREC

Slavko Suzić

Dana 18. lipnja 1971. godine oko 01 sat i 20 minuta izbio je požar na m/b August Cesarec, na poziciji Punta Črna, nedaleko od mjesta Koromačno na istočnom dijelu poluotoka Istre. Brod je prevozio teret na redovitoj liniji Jadran-India, Pakistan, Burma i plovio je  iz Rijeke u Trst, pa u Genovu , a zatim  u luku Ploče. Na brodu se nalazilo 37 članova posade i četiri putnika od kojih su tri bile žene, a zapovijedao je kapetan duge plovidbe  Ivica Jakovčić.

Brod je iz Rijeke isplovio 17. lipnja točno u 22 sata i10 minuta, a požar je izbio tri poslije. Pretpostavlja se da je započeo u prostorijama posade na  glavnoj palubi, i to u kabini koja se nalazila nasuprot stubišta koje vode prema zapovjednom mostu.

Većina se posade nije poznavala jer ih je više od polovice zamijenjeno tijekom boravka broda u matičnoj luci. Oni koji nisu bili na dužnosti bili su uglavnom u svojim kabinama i mnogi od njih su spavali.  Zapovjednik broda osjetio je miris dima te odmah zapovijedio prvom oficiru da izvidi što se događa.

U 01 sat i 35 minuta prvi oficir oglašava uzbunu „požar na brodu u brodskom nadgrađu“ te telefonom obavještava .....

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana