SUŠAČKA REVIJA broj 73

 


povijest

ZLATNI DVOGLAVI ORAO CARA KARLA V.

Igor Žic

I.

Trsat – s frankopanskim kaštelom i crkvom Gospe Trsatske – predstavlja trajnu inspiraciju za znatiželjnog promatrača. Sve je tu skromno, a opet iz svakog grubo klesanog kamena, svakog poliranog mramornog oltara, svake uljane slike ili predmeta pohranjenog u riznici izbija jedna zbunjujuća povijesnost. Upravo legende vezane uz Stijenu, koja se diže nad zaboravljenom rimskom Tarsaticom, daju jednu magličastu, mističnu ljepotu profanoj, merkantilističkoj, odumirućoj Rijeci svetog Vida. Ovaj put obratit ćemo pažnju na malog, zlatnog, vrhunski izrađenog i bogato dekoriranog habsburškog dvoglavog orla kojeg je franjevačkom samostanu poklonio moćni vladar Karlo V. 1536. godine.                                                                                                    U decentnoj fotografskoj mapi iz 1991. godine, izdanoj u povodu 700-godišnjice legendarnog prijenosa Svete kućice iz Nazareta na Trsat (i potom u Loreto, pokraj Ancone), piše o tom čudesnom predmetu:

Privjesak cara Karla V. – Nepoznati draguljar, 1536. godine; zlato, dragulji, biser. Širina 6,5 cm, visina 6 cm.

Privjesak je izrađen u obliku dvoglavog orla, od masivnog zlata: ukrašen je rubinima (osam!, op. aut.), s četiri dijamanta, smaragdom i velikim tzv. baroknim biserom. Rijedak je primjer nakita iz XVI. stoljeća. Ovaj je privjesak dar cara Karla V. Habsburga godine 1536. Svetištu Gospe Trsatske.

......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana