SUŠAČKA REVIJA broj 73

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA

Vlasta Rainer

Aktivnost Kluba odvija se prema redovnom predviđenom programu. Tako je kraj godine obilovao raznim akcijama, a središnji je događaj bio, dakako, predstavljanje novog broja Sušačke revije.

Promocija je održana 3. prosinca u HKD-u na Sušaku, a gostovali su članovi KUD Primorje iz Krasice, koji se već predstavio s nekoliko predstava prigodom naših promocija. Svojim nastupom i izvođenjem predstave (komedije) Testamentum oplemenili su cijelu večer. Novi broj časopisa predstavio je njen glavni urednik Alen Čemeljić.

Nakon promocije u HKD-u Revija je 8. prosinca uspješno predstavljena i u Zagrebu u knjižari Profil-megastore.

Povodom božićnih blagdana, kao prethodnih godina, članice i članovi Kluba Mirjana Delmestre, Smilja Bosnić, Ljerka Vukonić i Spomenko Tomac posjetili su 21. prosinca Sušačane koji borave u domovima umirovljenika. Ovime se želi članovima pružiti mali znak pažnje i uvjeriti ih da ih se rado sjećamo bez obzira na mjesto boravka. Uprava doma Viškovo poslala je pismo zahvale na ovoj humanoj akciji.

Početkom prosinca članovi Kluba bili su na izletu u Mantovi i Veroni. Kako drugačije nego uspješno kad to organiziraju i vode Maja Doričić Gorup i Mirjana Delmestre! Sudionici su iskazali pohvale i zadovoljstvo za provedbu ovog izleta. Sljedeći, isto tako uspješan, izlet organiziran je 26. veljače, i to pod nazivom Gorica i Goriška brda, u prekrasno vinorodno područje provincije Gorizia.

 Novi članovi:

  1. Vedrana Butorac
  2. Biljana Delić
  3. Lovorka Delić
  4. Ružica Keber
  5. Sonja Kleščić
  6. Petra Maričić
  7. Vitomir Maričić
  8. Iris Supek

22. prosinca u prostorijama Kluba otvorena je izložba Dražena Šokčevića i Vladimira Vuksana pod nazivom Dado i Vlado – Ljepota je svud oko nas…

Klub Sušačana posljednjih godina učestalo surađuje s riječkim fotografom Draženom Šokčevićem, čije se fotografije mogu ukomponirati u opremu teksta i naslovnica Sušačke revije, te tako doprinose njenoj kvaliteti i prepoznatljivosti.

U deplijanu povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić navodi: …Prepoznavši njegove fotografije kao posebnu estetsku vrijednost, za ovu izložbu je odabran tek jedan mali izbor od nekoliko mogućih tematskih izbora koji su već bili prikazani na mnogim uspješnim izložbama. Ovog puta odabrane su fotografije neobično romantičnog naboja, sveprisutnih jednostavnih motiva, iz ovog našeg svakodnevnog okruženja, premda često nevidljivih oku užurbane, u pod gledajuće svjetine, neosjetljive na ono esencijalno za ljudsko bivstvovanje na ovome svijetu: sunce i mjesec! Draženov kolega Vladimir Vuksan ima sasvim drugačiji pristup fotografiji,pa su i njegovi radovi drugačiji. I on pomno promatra svoju okolinu,a kao pomorac češće motive vezuje uz more, galebe i plovidbu…

Intezivnost boja u prirodi, rastočenost, hrapavost promatrane površine, V. Vuksan pojačava svojom voljom,znanjem i mogućnošću suvremene kompjuterske tehnologije, mijenjajući motive, brišući ili naglašavajući na fotografiji ono što se ne uklapa u njegov cilj prikaza.

Izložbu je vidjelo mnogo posjetitelja, koji su uživali u ovim zaista posebnim radovima.

I ove je godine, na radost i zadovljstvo članova, održan tradicionalni novogodišnji koncert u HNK Ivana pl. Zajca, 27. prosinca 2010. Posjećenost i interes za ovaj koncert pokazuje i dalje koliko su članovi Kluba zainteresirani  za ovo okupljanje, koje je prilika za druženje i duhovni doživljaj na završetku godine.

Veliki interes članovi i dalje iskazuju za još jednu tradicionalnu zabavu koju organizira Klub, a to je Maskirani ples u Hotelu Jadran. Ove godine organiziran je zadnjeg petka pred povorku Riječkog karnevala 3. ožujka. Kao i uvijek, maskenbal je popraćen bogatom tombolom, a maštovite maske brišu granice između doba, spola, zanimanja, prošlosti, budućnosti…

24. veljače je nastavljena aktivnost održavanja predavanja. O životu i radu Božene Vilhar – naziv je predstavljanja ove slikarice, a predavač je bila mr. sc. Daina Glavočić, koja je podsjetila na Sušačanku Boženu Vilhar povodom 10-godišnjice smrti (1906.-1991.) naše umjetnice. Opus ove umjetnice predstavljen je na nekoliko samostalnih izložbi posljednjih dvadesetak godina prije njene smrti, pa je u Rijeci bio svojevremeno dobro poznat uglavnom po pastelima šuma Gorskog kotara, istarskih i primorskih uzmorskih pejzaža i mrtvih priroda sa cvijećem…

Vlasta Rainer

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana