SUŠAČKA REVIJA broj 73

 


razgovor

DAFINKA VEČERINA

Jelena Butković

Ove se godine obilježava četrdeseta obljetnica Hrvatskog proljeća. Naša sugovornica gospođa Dafinka Večerina počela je odvjetničku praksu 1971. godine, upravo u jeku Hrvatskog proljeća u kojem je vidjela mogućnost za liberalizaciju društva. No, nakon sjednice Predsjedništva SKJ u Karađorđevu, pokret je doživio slom, a njegovi vođe Miko Tripalo i Savka Dabčević-Kučar izbačeni su iz Partije i društveno marginalizirani. Odvjetnica Večerina branila je četrdeset studenata i intelektualaca u sudskim procesima protiv njih, a i sama je bila uhićena i provela u zatvoru četiri mjeseca. Dvadesetak godina kasnije ulazi u HSLS, prvu stranku kojom započinje proces višestranačja u Hrvatskoj koja je tada još uvijek u komunističkom režimu. Danas imamo Hrvatsku, ali ne onakvu kakvu su sanjali „proljećari“…


Dafinka Večerina u svojoj odvjetničkoj kancelariji u Zagrebu

SR  Ovaj razgovor vodimo u Vašoj odvjetničkoj kancelariji u Zagrebu, više je desetljeća prakse iza Vas, mnogo je sudbina i životnih priča kroz nju prošlo. Nekada je u odvjetništvu bilo više muškaraca nego žena, no danas su stvari drukčije.

DV  Kao odvjetnica radim četrdeset godina, od 1971. godine. Žene su danas osvojile sva zanimanja, ima ih mnogo u medicini, elektrotehnici, ali na rukovodećim mjestima još uvijek je više muškaraca, i to u svim profesijama, čak i onim „ženskim“. Mogli bismo reći da se muškarci u karijeri penju liftom, a žene idu pješke, po stepenicama, i kad dođu gore, na vrh, već su sva mjesta zauzeta.

SR  Vi ste iz sušačke obitelji, Vaš je otac bio osebujna ličnost, molim Vas da iznesete neke pojedinosti o njemu.

DV  Moj otac, Ivan Večerina rođen je 3.12.1906. na Sušaku u obrtničkoj obitelji s devetoro djece. Kako je bio kratkovidan, prekinuo je školovanje i krenuo na kovački zanat, ali ga je znatiželja vukla, pa je maturirao u Sušačkoj gimnaziji školske godine 1926/27. Zatim je upisao filozofiju i psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali je zbog antifašističkog djelovanja, zajedno s nekim kolegama, isključen, pa je neko vrijeme studirao i na Filozofskom fakultetu u Beogradu, no ipak diplomirao u Zagrebu 1933. godine. Tek pet godina nakon diplome uspio je dobiti posao u Klasičnoj gimnaziji u Splitu.

Moja majka Milena također je završila Sušačku gimnaziju, postala je profesorica hrvatskog jezika, a 1938. dobila je posao u sinjskoj gimnaziji. ....

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana