SUŠAČKA REVIJA broj 73

 


bioetika

RIJEKA NA BIOETIČKOJ KARTI SVIJETA

Amir Muzur

FIAT LUX

 Kada se, na samom početku 1990-ih, prof. dr.sc. Ivan Šegota, novinar s politološkim obrazovanjem i političar s novinarskim nervom, a tada već i dugogodišnji nastavnik i pročelnik Katedre za društvene znanosti, otisnuo prema Americi, njegova namjera bila je prvenstveno potražiti inspiraciju za reformu nastave društvenih znanosti na Medicinskom fakultetu u Rijeci, i to u momentu kada je ona bila zapala u ozbiljnu krizu identiteta propitivanjem, pa i zatiranjem, marksizma i teorije i prakse samoupravnog socijalizma. U ta vremena Europa je znala (i htjela znati) vrlo malo o bioetici – znanstvenoj disciplini i praksi koja je u SAD-u već bila institucionalizirana u washingtonskom Institutu Kennedyjevih – baš tu će Ivan Šegota doći do prvih kontakata, poticaja, ideja i – rješenja za svoj problem. Vrativši se kući s torbom punom fotokopija, pokrenuo je u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe mnogo više od reforme nastave: bioetika na našem prostoru bila je rođena.

Već 1991. počela su predavanja iz prvih izbornih predmeta posvećenih modernim aspektima Hipokratove zakletve i bioetike (tada još shvaćane i promovirane kao ”nove medicinske etike”), a unutar desetljeća bit će pokrenut i časopis Bioetički svesci, biblioteka Klinička bioetika, prijevodi klasika bioetike na hrvatski, Riječki dani bioetike i okrugli stolovi (sada tradicionalni, godišnji), Hrvatsko bioetičko društvo i Međunarodno društvo za kliničku bioetiku, prve disertacije na bioetičke teme i čitav niz aktivnosti koje će kulminirati organizacijom 9. svjetskog kongresa bioetike u rujnu 2008. u Rijeci i Opatiji.

Tako je Rijeka postala prijestolnicom bioetike u ovom dijelu svijeta. No, što je, zapravo, ta bioetika i što se njome događalo za čitavo to vrijeme? .....

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana