SUŠAČKA REVIJA broj 73

 


izložba

RIJEČKI TORPEDO

Ervin Dubrović

Uz izložbu u Muzeju grada Rijeke


Robert Whitehead

Doba industrijalizacije već godinama privlači povjesničare, ali sve više privlači i pažnju  etnologa koji utihnula tvornička postrojenja i pojedine ostatke rane industrijalizacije vide kao oblik života jednoga doba i ne zanimaju ih isključivo strojevi i mehaničke naprave.


Giovanni Luppis - izumitelj
Čuvara obale

U eri elektronike dvadeset i prvog stoljeća teška industrija devetnaestog stoljeća izgleda kao nesumnjiva zanimljivost koja obilježava davno minulo vrijeme. Parni stroj i tvornički dimnjaci osnova su ikonografije, a industrijska je proizvodnja ključan društveni fenomen toga razdoblja.  O toj donedavna posve zanemarenoj kulturnoj baštini već se razvilo čvrsto uvjerenje da je na neki način treba spasiti, otrgnuti zaboravu i oživjeti.

Unatoč u Rijeci već probuđenoj svijesti i višegodišnjem okupljanju stručnjaka i entuzijasta različitih profila – tehničara, povjesničara, muzealaca – unatoč  održavanju znanstvenih skupova o temi industrijske baštine i raspoloženju koje u Rijeci već traje gotovo petnaestak godina, nije se dosad učinilo mnogo na prikupljanju, restauraciji i istraživanju konkretne građe – a još je manje učinjeno na predstavljanju i približavanju te građe širokoj javnosti.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana