SUŠAČKA REVIJA broj 73

 


projekti

FORMULA STUDENT

Tatjana Sandalj

Početkom nove godine u Primorju traje peto, karnevalsko, godišnje doba, a razno-razne konstrukcije najneobičnijih vozila što će biti dijelom velike povorke Riječkog karnevala grade se na sve strane. Međutim, u 'špilji' radionice na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci stoje, jedna pored druge, šasije dvaju automobila od kojih ni jedan neće u karnevalsku povorku. Na njima se radi s velikim entuzijazmom, uglavnom u kasnim večernjim satima, što znači da se Riteh Racing Team priprema za nova natjecanja. Zapravo, s jedne šasije dijelovi su tek skinuti, a druga je netom sastavljena i dijelove tek očekuje. No, redom priča ide ovako:

Jedno od najcjenjenijih natjecanja studenata tehničkih znanosti u svijetu jest svjetsko natjecanje u konstruiranju, izradi i utrkama prototipova malih trkaćih vozila, nazvano Formula student. Svi prototipovi moraju biti izrađeni sukladno pravilima organizacije SAE International (nekad Society of Automotive Engineers) koja natjecanja organizira od 1979. godine. Natjecanje čini nekoliko dinamičkih (test ubrzanja, test ovjesa, slalom i test izdržljivosti) i statičkih (ocjena konstrukcije, troškova i organizacije, te poslovna prezentacija) disciplina podijeljenih u tri klase. U Prvoj klasi tim se natječe u svim disciplinama, u Drugoj u statičkim disciplinama, ali uz to mora izraditi i šasiju vozila, a u Trećoj su klasi samo statičke discipline.


Ispred Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Studenti strojarstva iz Zagreba 2004. okupili su ekipu radi sudjelovanja na natjecanju Formula student, a osam studenata Tehničkog fakulteta u Rijeci osnovalo je 2008. Riteh Racing Team, također s ciljem da naprave bolid s kojim bi mogli sudjelovati na tom natjecanju. ......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana