SUŠAČKA REVIJA broj 74/75

 


povijest

MRTVI KANAL U JEDANAEST SLIKA

Saša Dmitrović

Slika 1.
GENEZA

Sve je počelo nekako kao u bajci...nekoć davno u doba vladanja dobroga hrvatskog kralja Franje Josipa Prvoga...

Njegovom apostolskom veličanstvu, našem svietlom vladaru i gospodaru, Franji Josipu Prvom, caru austrijskom, kralju ugarskom i českomu, dalmatinsko-hrvatsko-slavonskomu, galičkomu, lodomerskomu, ilirskomu, nadvojvodi austrijskom... osobito su vjerni bili mnogi građani Indeficienter – grada, Rijeke, koja je tijekom njegovih sedamdesetak godina vladanja (1848.-1916.) doživjela svoje, valjda jedino zlatno doba.


Franjo Josip Prvi nakon ustoličenja

Naime, znano je da su vjerni Riječani svom vladaru podigli monumentalnu fontanu, na vrhu koje stajaše kip voljenog cara i kralja. No, manje je znano da je Franjo Josip I. svoj grad Rijeku posjetio čak četiri puta, 1852.,  1869., 1875., i 1891. godine. Za ovu prigodu važan je ovaj prvi pohod 1852. godine.

Kad je u travnju 1852. umro svemoćni knez Schwarzenberg koji je dotad vladao u ime mladog kralja, Franjo Josip I. odluči upoznati podanike brojnih naroda ogromne Monarhije, te se uputi u vizitaciju svojih zemalja.

I tako on na čelu svoje mnogobrojne svite stupi dana 2. listopada 1852. kod mjesta Zavačo na tlo Trojednice milih mu Hrvata, štoviše tamo ga dočeka vazda mu vjerni Ban Jelačić. I...dana 6. listopada krenu carska svita iz Karlovca preko glasovite Lujzijane put Rijeke na obalama Jadranskog mora, s nakanom da nastavi k utvrdi Pordenone. Povod tome bili su vojni manevri u susjednoj Istri kojima je bio nazočan i slavni vojskovođa Maršal Radetsky. Po smotri svojih vojnika u garnizonu Pordenone Franjo Josip I. vratio se 11. listopada 1852. u Rijeku ne bi li nastavio putovanje po krajevima gdje mu obitavahu najvjerniji podanici Monarhije, grenzeri Like, Korduna, Banovine i Slavonije.

I kako to biva u povijesnim trenucima, odlučila je viša sila...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana