SUŠAČKA REVIJA broj 74/75

 


glazba

SONORI

Velid Đekić

Riječka rock-grupa soničnog naziva osnovana je prosinca 1962. godine i već je u početnom koraku mogla biti smatrana amalgamom mladosti i iskustva. Instrumente su u ruke uzeli odreda studenti gradskih visokih škola i fakulteta: Damir Kopajtić (solo gitara), Milan Marčan (ritam gitara), Ante Bahorić (tenor saksofon), Nikica Albaneže (bas gitara), Ratimir Galetović Ratko (bubnjevi). I vokalist Roland Šuster bio je u istovjetnim godinama, ali je, za razliku od ostatka ekipe, iza sebe imao već poštovanja vrijedan scenski staž. U brojnim gradskim zabavnim priredbama na samom početku desetljeća njegovo se lice moglo viđati za mikrofonom u statusu, citiramo tada uobičajenu formulaciju, interpretatora zabavnih melodija, i to već od 1960. Prije nego što će postati frontman Sonora, dosegnut će zavidnu razinu popularnosti, o čemu  na svoj način govori brojka o gotovo 50 izlazaka pred publiku.

Ipak, poticaj za osnivanjem glazbenog sastava nije potekao od njega, inicijatorima priče pokazala se osovina Kopajtić – Bahorić. Naziv družine proizvod je imaginacije saksofonista Bahorića. Neka bude nešto sonorno, što zvoni u uhu!, dosjetio se on. A dečki prihvatili, možda i jednim dijelom pogledavajući prema tko zna čijim bubnjevima, koje je resio naziv poznatoga svjetskog proizvođača udaraljki. Barem se u budućnosti neće morati baviti pitanjem ispisivanja naziva benda na tom dijelu opreme, gdje se on trebao uobičajeno nalaziti. (Dosjetku iste vrste dva desetljeća potom primijenit će sarajevska momčad Zabranjeno pušenje, uživajući u besplatnoj reklami diljem bivše domaje, gdje je naziv s formulacijom koju su preuzeli u naziv benda krasio brojne poslovne, prometne i ine interijere, sve o državnom trošku.) 

Prostor za prve vježbe pronađen je u tadašnjem omiljenom okupljalištu (posebno u redovima mladih sugrađana), Amaterskom kazalištu Viktor Car Emin, gdje su se svi priključili na jedno raspoloživo pojačalo. Tu se dogodila i prva ozbiljnija svirka Sonora, čini se samo koji dan pred završetak 1962. godine. Najavljujući 6. veljače nastup u dvorani .......

......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana