SUŠAČKA REVIJA broj 74/75

 


s opatijske strane

OPATIJSKE CRTICE

Jan Bernd Urban

DEL MESTRI

Volosko XIX st. bilo je mjesto koje su uvažavali ljudi mnogo većih naseobina i luka tadašnjeg Mediterana.

Uvažavanje, a osobito među pomorskim vukovima, koji su uspravno znali hodati tek na palubama svojih jedrenjaka, mogao je uživati samo onaj koji je poznavao porat više, bio za čvor brži, znao bolju priču ili tko je svojim jedrenjakom znao uploviti i pristati i u Lošinjski porat na način koji je bio neuhvatljiv za uvijek kritične poglede ispod frontina kapetanskih kapa tamošnjih sveznajućih bivših kapetana, bez čijih zajedljivih komentara ni jedno plovilo nije moglo uploviti ili isploviti.

Biskaja ili Cabo de Hornos bili su lakše savladivi od izbjegavanja tih komentara. Pa ipak – Capitaneus navalis Giovanni Minach iz Voloskog je i tome bio ne samo dorastao, nego je bio jedan od onih koji su maleno Volosko zbog kalafatskih i pomorskih vještina njegovih stanovnika stavljali uz bok onih najboljih.

Ivan Minach (1793. - 1866.), jedan od tih velikih vološćanskih kapetana bio je ocem nekoliko sinova i kćeri. Najmlađa Adelina (1832.-1913.) upravo je napunila osamnaestu godinu kad se u njenom Voloskom, na ovdašnjem Kotarskom sudu, pojavio Giuseppe del Mestri (1808.- 1866.) došavši iz Pazina u funkciji sudskog prisjednika. Za Adelinu je Giuseppe bio svakako vrlo interesantna pojava, premda je kao atraktivna djevojka, uz to i značajna imovinskog stanja, mogla birati među potencijalnim mladoženjama. Razlika od 24 godine nije mogla biti preprekom za Adelinu; Giuseppe je u ipak malom Voloskom bio nesvakidašnja pojava. Kao pripadnik aristokratske obitelji grofova Del Mestri iz Cormonsa (Medea) – Friuli bio je pravi conte, grofovskih manira, načitan i financijski dovoljno jak da ga ni u primisli nisu mogli smatrati lovcem na miraz, premda isti u kući Ivana Minacha nije mogao biti zanemariv.

Poslije 16 godina braka Giuseppe je umro ostavivši svojoj Adelini uz titulu grofice i značajan imetak. Potomaka nisu imali.

Adelina je muževljevu imetku dodala i svoje nasljedstvo pa se mogla smatrati jednom od najimućnijih osoba u svom zavičaju. Poslovni talent, koji je naslijedila od oca, i dobro poznavanje zakonskih odrednica zahvaljujući svom suprugu, stvorili su od Adeline vrlo sposobnu poslovnu ženu, koja se uglavnom bavila novčarskim transakcijama prvenstveno kreditnog karaktera.
.......

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana