SUŠAČKA REVIJA broj 74/75

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA

Rad i aktivnosti Kluba nastavljene su prema planu, a najnoviji broj Revije (73) predstavljen je u HKD-u na Sušaku 16. travnja 2011.

Kao gosti večeri nastupili su članovi Čakavske katedre Kostrena, čija je izvedba djela Kvadri, autora Zorana Kompanjeta oduševila, nažalost, ovaj puta relativno malobrojnu publiku koja je bila nazočna na  promociji.

Udruga Pro torpedo osmislila je tijekom mjeseca svibnja (20.-29. svibnja) manifestaciju Oživimo Mrtvi kanal, a posebno su se istaknuli članovi našeg kluba Daina Glavočić i Jakov Karmelić. Projektom se predstavilo viziju revitalizacije Mrtvog kanala, a uključio je brojne sadržaje kao što su izložbe, predavanja, radionice tradicijskih i mornarskih vještina, likovne radionice, vođene edukativne šetnje uz Mrtvi kanal te razne zabavne sadržaje. U tom projektu sudjelovalo je niz udruga, a Klub Sušačana također je pridonio tim zbivanjima. U našim su se prostorijama održavali sastanci sudionika i konferencija za novinare. Postavljena je izložba povijesnih fotografija Mrtvog kanala, te je od 23.-27. svibnja održana serija predavanja, i to:

-ponedjeljak 23. svibnja: Tea Meyhew: Nematerijalna pomorska  baština i Robert Mohović: Inicijative za revitalizaciju tradicijskih barki na jedra

- utorak 24. svibnja: Saša Dmitrović: Povijest Mrtvog kanala

- srijeda 25. svibnja: Vladi Bralić: Projekt uređenja Mrtvog kanala

- četvrtak 26. svibnja: Luciano Keber: Tradicijske barke i jedrenjaci hrvatskog Jadrana

- petak 27. svibnja: Boris Pritchard: Hrvatsko pomorsko nazivlje

U prostorijama Kluba 16. lipnja 2011. je otvorena izložba Fotokluba Rijeka - mladih članova koji su dokumentirano pratili niz akcija tog projekta te istraživali njegov ambijent koji ga prostorno i sadržajno određuje. U deplijanu navodi se: Podastiranjem ovih fotografija javnosti one poprimaju vrijednost i ulogu komunikacijskog kanala između onog što jeste i što se hoće, ili je naprosto sredstvo uvjeravanja i dokazivanja neprolaznih vrijednosti, te čuvar i svjedok identiteta ovog prostora i vremena.

Izložba je otvorena do 16. srpnja 2011. godine.

Članovi našeg Kluba se uvijek rado i u velikom broju odazivaju na izlete, pa je tako bilo i ovog puta, na prelijepi i zanimljivi izlet u crnogorsko primorje, pod vodstvom Maje Doričić-Gorup. Pred ljetnu stanku zaključuje se aktivnost jednodnevnim izletom u dolinu Soče 11. srpnja 2011. godine.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana