SUŠAČKA REVIJA broj 76

 


ličnosti

DR. ZDRAVKO KUČIĆ

Mihael Sobolevski i Mladen Urem

U povodu 50. obljetnice smrti

U razmišljanjima o prošlim vremenima nerijetko se pitamo zašto su pojedine nevažne ličnosti okićene aureolom besmrtnosti, a mnogi zaslužni ljudi prekriveni oblakom tame. To se događa često iz političkih razloga, kako na općem tako i na lokalnom planu. Međutim, vrijeme kao najbolji sudac ispostavlja ipak svakoj osobi račun. Istinske zasluge pojedinca ne mogu se izbrisati. Istinu treba samo otkriti, za što nikad nije kasno. Postoji publicistika i znanstvena historiografija koja svakom povijesnom razdoblju daje pravu mjeru, a osobe koje su u tom vremenu djelovale, postavlja na pravo mjesto.

Kada je riječ o dr. Zdravku Kučiću, treba naglasiti da se o njemu u prošlosti pisalo samo fragmentarno, i to poglavito u sklopu pojedinih članaka ili publicističkih i historiografskih monografija. U pojedinim zbornicima izvornoga gradiva objavljeno je i nekoliko dokumenata koji se odnose na njegov rad prije svega u Narodnooslobodilačkom pokretu. Sve je to uglavnom davno napisano i ostalo nepristupačno široj, napose današnjoj javnosti.

Danas se uspomena na dr. Zdravka Kučića svodi na, po njegovu imenu nazvane dvije ulice, jedne u Rijeci i druge u Njivicama na otoku Krku. Nitko s ulične ploče ne može znati o kakvoj je osobi riječ, a radilo se o velikom humanistu i znamenitom liječniku. Njegov život i djelo zaslužuju istraživačku i širu javnu pozornost. Možda tome cilju posluži i ovaj tekst napisan u povodu 50. obljetnice njegove smrti.

ŠKOLOVANJE

Zdravko Kučić rođen je u Bakru 11. travnja 1910. kao sin dr. Jurja Kučića, rodom iz Sušaka, pravnika, i Nade rođ. Vučić, iz Grižana, učiteljice. Otac Juraj u svom radnom vijeku obavljao je brojne i važne službeničke dužnosti (veliki župan primorsko – krajiške i osiječke oblasti, banovinski inspektor, banovinski savjetnik), pa je morao često mijenjati mjesta službovanja. S obzirom na to i Zdravkovo školovanje odvijalo se na više mjesta. Pučku školu polazio je u Bakru i Ogulinu. Kada se porodica preselila iz Ogulina u Sušak, jer je otac 1923. godine izabran za gradonačelnika Sušaka, Zdravko je nastavio školovanje na Sušačkoj gimnaziji. Tu je i položio veliku maturu 1928. godine. Bio je dobar i marljiv učenik, te je školovanje završio s odličnim uspjehom. Pored učenja volio je i sport pa se aktivno bavio veslanjem u veslačkom klubu Jadran.

U jesen 1928. godine upisao se na Medicinski fakultet u Zagrebu, gdje je završio prvu godinu i položio prvi rigoroz (strogi ispit). Zbog preseljenja obitelji u Beograd 1929. godine, opet zbog očeve nove dužnosti, nastavio je daljnji studij medicine na Beogradskom univerzitetu. Volio je medicinsku struku, na vrijeme polagao ispite i već 26. ožujka 1934. diplomirao s odličnim uspjehom.  .....

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana