SUŠAČKA REVIJA broj 76

 


vijesti iz prošlosti

VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović

1944

 

REDARSTVENE KAZNE 

SS i Redarstveni zapovjednik mjesta saobćuje:

Saobćuje se građanstvu, da će u buduće redarstveni izvidnici, oružnici i redari redarstvene prekršaje, koje budu opazili za vrieme službe, kažnjavati i na samom mjestu izvršenja novčanom kaznom.

Kazna će se kretati prema težini prekršaja u iznosu od 10–100 lira, a k tome će se uz svaku kaznu naplatiti i 40 lira biljegovine.

Kažnjeni će dobiti odmah namiru na uplaćeni irnos, ovjerenu od dotičnog službenika.

Ukoliko pojedinac nema kod sebe novca dužan ga je odmah pribaviti, a ako ne može taj iznos platiti pretvorit će se novčana kazna u kaznu zatvora. Jedan dan zatvora računa se 50 lira.

Ova redarstvena mjera uvedena je, da bi se uzpostavio što bolji mir i red te javna sigurnost građanstva i da se prekršitelji nauče na poštivanje propisa. Upozorava se građanstvo da strogo pazi na zamračivanje, redarstveni sat, izgrede na javnom mjestu, redarstvene i prometne propise, održavanje čistoće, širenje raznih i neistinitih viesti i t. d. da se ne bi izvrgli novčanim kaznama.

Osobito se opominje po posljednji put, da se po ulicama ne će dozvoliti prodaja različitih predmeta cigareta i racioniranih namirnica, a osobito da ovu prodaju vrše djeca.

SIRENE ĆE OZNAČIVATI POČETAK ZAMRAČENJA

U kvarnerskoj pokrajini i na području komesarijata Sušak znak sirenom koji se do sada davao svakog dana u 10 sati prije podne, davat će se od 10. rujna svake večeri na početku zamračenja.
Svi građani su dužni, da zamrače svojestanove čim čuju sirene.
Pomenuti znak sirena će trajati 20 sekunda
.
 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana