SUŠAČKA REVIJA broj 76

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU

Vlasta Rainer

Nakon ljetne stanke Klub Sušačana nastavlja svoje redovne aktivnosti, a prve rujanske dane započinje predstavljanjem novog broja Sušačke revije – 74/75 u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Nakon uvodne pozdravne riječi Nenada Gudca i gđe Tamare Morić, predsjednice Kluba, koja se u svom izvješću osvrnula na rad u proteklom i planove u budućem periodu, glavni urednik Sušačke revije Alen Čemeljić predstavio je novi dvobroj 74/75.

Predstavljanju Revije se, nažalost, odazvao nešto manji broj članova kluba, od uobičajenoga, ali je cijeli događaj uljepšao ansambl Pešekani, koje je predstavio Koraljko Pasarić.

Nakon službenog dijela prisutni članovi i izvođači rado ostaju na zajedničkom druženju.

U rujnu su članovi Kluba uživali na izletu u Korušku, koji je obuhvatio prekrasne gradove – mjesta Villach, drugi po veličini grad u Koruškoj, smješten na obali rijeke Drave. Sudionici su se upoznali s njegovim poviješću ispunjenim uličicama i dvorištima okruženim arkadama, zatim posjetili Spittal an der Drau, gradić bogate kulturne tradicije, nekoć mjesta bolnice za hodočasnike, po kojoj je i dobio ime, a danas mjesto sa starim dvorcem Porcija koji je jedan od najpoznatijih renesansnih dvoraca u Austriji. Posjetili su i poznato hodočasničko mjesto Maria Wörth, te Klagenfurt – glavni grad Koruške, grad s brojnim renesansnim palačama, baroknom katedralom... Izlet je bio nadasve uspješan i zanimljiv.

U listopadu je aktivnost izleta nastavljena Logarskom dolinom –15. listopada, otkrivale su se skrivene ljepote regionalnog parka, staze znanosti i etnografski putevi te slapa Rinka. Uslijedio je posjet stalnoj postavi u centru Rinke Solčavsko-sprehod v naročje Kamniško-Savinjskih Alp.

Akcija Kluba Sušačana Upoznajmo svoj grad nastavila se pod vodstvom prof. Igora Žica – šetnja Pećinama, prisjećanje Sušačana na dane svoje mladosti kada je to bila četvrt elitnih vila, ali i prilika da se čuje ponešto o suvremenim urbanističkim dvojbama vezanim uz probleme brodogradnje i luke. Razgled je krenuo iz parka ispod vile Kozulić (hostel) a završio je s vilama Ružić, Dworsky, Müller i nekadašnjim ateljeom kipara Vinka Matkovića.

Prema planu predavanja, koje Klub kontinuirano organizira birajući aktualne teme i predavače, predavanja su se nastavila u listopadu i studenom.

Predavanje pod nazivom Teslina metamorfoza, o zanimljivoj i kod nas još nedovoljno poznatoj metodi liječenja, upotrebom tesla ljekovitih valova, održala je Irena Francetić-Ribarić 20. listopada, a 27. listopada predviđeno je predavanje arhitektice Olge Magaš (Grassijev urbanistički plan Rijeke).

24. studenog predavač Danko Holjević održao je predavanje o temi Mrtvi kanal – regulacija i revitalizacija.

Klub i nadalje redovito organizira izložbe likovnih umjetnika i fotografa, pod stručnim vodstvom Daine Glavočić, pa je tako 26. listopada otvorena izložba crteža Ivana Kinkele.

Svake godine sjećamo se naših članova koji više nisu među nama, posjećujemo njihova posljednja prebivališta i uoči dana Svih svetih okitimo ih cvijetom, simbolično time odajući zahvalnost i priznanje za sve što su dali, za sve što su predstavljali i za sve što su bili – dio jednog grada, jednog vremena, jedne mladosti. Jednog SUŠAKA.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana