SUŠAČKA REVIJA broj 76

 


razgovor

BEZ TERMINALA NA KRKU KOPAR ĆE POMESTI RIJEKU

Darko Pajić

Dr. Antonio Passaro već osam mjeseci živi u Rijeci nakon preuzimanja upravljanja kontejnerskim terminalom Brajdica. Na dužnost predsjednika Uprave novoosnovane tvrtke Adriatic Gate Container Services imenovan je u travnju nedugo nakon što je tvrtka ICTSI, čije je sjedište u Manili na Filipinima, službeno postala strateški partner riječke luke te preuzela 51 posto dionica tvrtke Jadranska vrata. Passaro je rođen u Urugvaju, oženio se u Nizozemskoj i iskusan je lučki kadar jer je radio na 17 lučkih terminala u 14 zemalja svijeta. Iako govori sedam jezika, priznaje kako nema namjeru učiti hrvatski, jer mu je, kako kaže, dosta učenja novih jezika. Njegov posljednji angažman prije dolaska u Rijeku bio je u Indiji, gdje je radio na realizaciji jedne greenfield investicije. Kaže kako se već sasvim lijepo priviknuo na Rijeku i Hrvatsku. Sve ono što je napravio u prvih šest mjeseci rada na Brajdici odaje da je riječ o pravom profesionalcu, koji u svakom trenutku zna što želi postići kako bi Brajdica postala moderan i dobro organiziran terminal. Razgovor je vođen u malom i sasvim skromnom uredu u upravnoj zgradi na Brajdici, gdje su upravo bili u tijeku radovi na uređenju kancelarijskih prostora nove tvrtke.        
SR  Dakle, kako vam je u Rijeci?
AP  Ja od 1. travnja živim na Sušaku, točnije na Trsatu, a prethodno sam  šest tjedana boravio u Hotelu Bonavia. Dovoljno sam dugo ovdje da mogu reći kako je ovo je fantastično mjesto za život. Živio sam u 17 različitih gradova i baš sam neki dan o tome razgovarao s bratom koji me došao posjetiti. Pitao me koji mi je omiljeni grad i moram priznati da mi nije bilo lako odgovoriti, jer to ipak ovisi o raznim utjecajima, vašoj osobnoj, socijalnoj, obiteljskoj situaciji koju ste živjeli u nekom razdoblju života. Čovjek s godinama mijenja potrebe i očekivanja, ali svejedno mogu reći da je Rijeka jedno od dva najbolja mjesta na kojima sam živio.
SR  Koje je to vaše drugo omiljeno mjesto za život?
AP  Brazil, Rio de Janeiro za kojeg s pravom kažu da to nije grad već stanje svijesti. Doista sjajno mjesto. Rijeka je različita od Ria, ali je također fascinantna. Ovdje sam sa suprugom i često imamo posjetitelje, kojima smo supruga i ja vodiči. Svi su oduševljeni ljepotom mjesta i ljubaznošću ljudi. Mi smo također zadovoljni i na neki način zahvalni što živimo ovdje.
SR  Toliko pohvala, znači li to da nije nemoguće da ostanete trajno živjeti u Rijeci?
AP  Ne, ima tu dosta prepreka. Jedna od njih je i jezik. Rekao sam to već, ne vidim se kako učim hrvatski jezik. Govorim sedam jezika i više jednostavno nisam spreman ponovo učiti još jedan. Moja žena uči hrvatski, .....

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana