SUŠAČKA REVIJA broj 77

 


likovna umjetnost

TRAGOM PREZIMENA MODIANO U RIJECI

Daina Glavočić

Na izložbi o djelu riječkog arhitekta Emilija Ambrosinija, koja se prošle jeseni održavala u Muzeju grada Rijeke, među ostalim zgradama predstavljena je i stambena višekatna uglovnica Modiani, nazvana po naručitelju. Premda nije pronađena projektna dokumentacija, iz raznih dostupnih izvora zna se da je kuću projektirao cijenjeni arhitekt Ambrosini, rođen 1850. u Trstu. Studirao je u Gracu, gdje je i diplomirao na Visokoj tehničkoj školi 1876. godine. Doselivši se u Rijeku započinje svoju dugogodišnju projektantsku i izvođačku aktivnost u vlastitom birou, ostvarivši velik broj značajnih građevina najprije u historicističkom, a od početka 20. st. u secesijskom stilu. Nakon prerane smrti 1912. godine u Beču, sav posao poznatog biroa i ugledne naručitelje preuzima njegov sin Mario, koji je nastavio pod očevim utjecajem dovršavati neke očeve projekte, ali manje inventivno.

Početkom drugog desetljeća 20. st. imućni je veleposjednik Minach naručio projektiranje jedne stambene insule u riječkoj elitnoj rezidencijalnoj četvrti Potok, a projekt je povjerio ing. Emiliju Ambrosiniju budući da je on i zacrtao cijelu tu mikrourbanu zonu. Inzulu je Ambrosini projektirao 1911. do 1912. a trebala je obuhvatiti sedam secesijskih stambenih četvero i peterokatnica visokog standarda. Nakon Emilijeve smrti 1912. posao je preuzeo arhitekt Bruno Slocovich, dovršavao je Emilijev sin Mario Ambrosini 1914., ali insula je ostala krnja, nikad u potpunosti dovršena, vjerojatno zbog Prvog svjetskog rata.

Jedna od ugaonih, vrlo elegantno dekoriranih kuća u tome bloku, s glavnim ulazom u današnjoj ulici Rikarda Katalinića Jeretova, i drugim, sporednim, prema ulici Nikole Cara, nazvana je po tadašnjem običaju – Kuća Modiano – prema naručitelju.

Modiano je vrlo stara židovska obitelj koja vjerojatno potječe iz toskanskog mjesta Modigliano, čija je povijest dokumentirana od oko 1550. kada je jedan rabin sa suprugom preselio iz Italije u Solun, gdje su podigli veliku obitelj. Mnogi iz te obitelji su se tijekom kasnijih stoljeća zbog raznih nedaća iseljavali i razgranali  po cijelom svijetu, te ih je danas nekoliko grana, najviše u SAD-u, Meksiku, Južnoj Americi i Izraelu.

U Trstu živi i vrlo uspješno djeluje obitelj Modiano koja se, već stoljeće i pol, bavi grafičko-tiskarskom djelatnošću. ....

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana