SUŠAČKA REVIJA broj 80

 


UVODNIK

Okrenimo se budućnosti! To neprekidno, već godinama, govorimo, pišemo i poručujemo. Izvucimo pouke iz prošlosti, primijenimo isprobane uspješne recepte iz povijesti, izbjegnimo tako greške koje smo činili i mi i naši prethodnici.

Okrenimo se budućnosti, mladim generacijama i novim tehnologijama. Gledajmo naprijed, predviđajmo, stvarajmo strategije i djelujmo u skladu s njima. Na to već dugo ukazujemo i upravo zato potenciramo tu poruku o povijesti i budućnosti koja je snažno odjeknula upravo u danima kada zaključujemo ovaj broj Sušačke revije.

Planirajmo projekte i realizirajmo ih! Nemojmo o njima samo govoriti i trošiti na njih desetljeća po starom dobrom hrvatskom, ali i riječkom običaju. Ravničarska pruga, LNG terminal, kontejnerski terminal, riječki autobusni kolodvor, gradska knjižnica i muzej suvremene umjetnosti u Rijeci, … Koliko projekata koji još uvijek nisu realizirani, a koliko je tinte na njih potrošeno. Koliko neotvorenih radnih mjesta, koliko mladih i obrazovanih ( 130 tisuća) kojima je bilo dosta neispunjenih obećanja i stagnacije pa su sreću i posao potražili negdje drugdje. Koliko lijepih želja poput one da izgradimo još veći riječki Znanstveno-tehnološki centar u kojima bi posao našlo tisuću ili čak dvije mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi.

To je ta budućnost, ali i sadašnjost o kojima pišemo iz broja u broj Sušačke revije i neprekidno tražimo da se stvari mijenjaju na bolje. Zato naglašavamo tu poruku koju je u trenucima euforije u Hrvatskoj odaslao oslobođeni hrvatski general Ante Gotovina, ali i poruku akademika Borisa Magaša u programu HTV-a istih tih dana: Rijeka, nije to samo luka, teret i zaobilaznica. To je prostor na kojem ljudi žive i koji treba oplemeniti. Lijepe poruke, lijepe riječi. Možda neke od njih padnu na plodno tlo, možda realiziramo nešto od tih silnih projekata, možda si uljepšamo i obogatimo naše živote, ali ovdje, ne negdje daleko. Bilo bi nam drago o tome pisati u idućim brojevima Sušačke revije. U ovom smo još uvijek primorani pisati kako se sreća traži negdje drugdje, na nekim drugim meridijanima.

Ugodno čitanje i sretniju budućnost želi Vam

  Alen Čemeljić

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana