SUŠAČKA REVIJA broj 80

 


spomenici

SPOMENIK OSLOBOĐENJA NA DELTI

Zana Dragičević

usporedba sa spomenikom Poziv na ustanak Vojina Bakića

Prošećemo li se Deltom, nekadašnjom granicom između Rijeke i Sušaka, prvo će nam privući pažnju Spomenik oslobođenja, djelo riječkog kipara Vinka Matkovića.[1] Na glasu kao vrstan realist, Matković je bio tražen već od samog kraja rata, no njegovo najplodnije razdoblje u kontekstu javnih narudžbi bilo je ono između 1949. i 1965. godine.[2]

Figuralnost je bila konstanta u njegovu opusu. Čak i kad je naginjao stilizaciji, figura je uvijek bila prisutna. Uzore je nalazio u egipatskoj, grčkoj i rimskoj umjetnosti, ali i zbivanjima u umjetnosti 20. stoljeća. Okruženje svojih spomenika osmišljavao je sam, tako da se često cjelokupni parkovi mogu smatrati Matkovićevim ostvarenjem.

Spomenik oslobođenja otkriven je na Delti 3. svibnja 1955., na desetu obljetnicu oslobođenja Rijeke. Matković je svojim velebnim spomenikom ovjekovječio borbe postrojbe 4. armije tadašnje Narodnooslobodilačke vojske, borbe za oslobođenje Rijeke. U travnju 1945. oslobodila je istočni dio grada, odnosno područje Sušaka, a zatim 3. svibnja i zapadni dio, čime je grad ujedinjen u cjelinu koju je do tada razdvajala Rječina.

Sam vrh Delte, mjesto od povijesnog značenja, gdje je bila umjetna granica što je grad dijelila na dva dijela, sretno su odabrali arhitekti Zdenko Kolacio i Zdenko Sila te sam Matković. Zahvaljujući urbanističkom rješenju spomenutih inženjera, pristojna udaljenost okolnih zgrada od samog spomenika pojačava dojam njegove dominacije nad trgom.[3] Spomenik, postavljen na granicu Rijeke i Sušaka, predstavlja ujedinjenje tih dvaju dijelova grada, Naručena skulptura tipično je djelo socijalističkog realizma i spomen na važan politički i povijesni događaj.


[1] Kipar Vinko Matković rođen je na Sušaku 31. ožujka 1911. godine. Cijeli svoj životni i radni vijek proveo je u rodnom gradu, nastavljajući obiteljsku tradiciju. Želja za kiparskim stvaralaštvom kod Matkovića je ukorijenjena i nasljedna. Naime, djed po ocu bio je graditelj, a otac Rudolf Matković bio je poznati klesarski majstor. Umro je na Trsatu 23. siječnja 1973. godine. Vidi: Daina Glavočić, Vinko Matković (1911-1973): sušački kiparski opus,  Sušačka revija, broj 6/7, Rijeka, Klub Sušačana, 1994., str. 53.

[2] Maduna, 1985., str. 24.

[3] Daina Glavočić, nav. dj., str. 57.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana