SUŠAČKA REVIJA broj 80

 


dizajn

ŽELJETI I NE OČEKIVATI

Doris Žiković

Priznata i poznata riječka dizajnerica Svjetlana Despot dobitnica je niz domaćih i međunarodnih priznanja. Ima jednostavan pristup i vizionarski pogled i od samog početka dizajnira oslobođenim jezikom krajnosti i mašte. Ne želi definirati sebe u određenu nišu ili stil. Umjesto toga nastoji doprinijeti razvoju dizajna na svoj način.

Njezina specijalnost jednom riječju jest dizajn, međutim, eklektična i aktivna osobnost nije joj dopustila usku specijalizaciju, već godinama uspješno „žonglira“ s više smjerova unutar dizajna kao općenitog pojma.

Kao jedan od pionira u njemu na ovim područjima, već više od dvadeset godina niže uspjehe u uređenju i dizajnu interijera. Osim nebrojenih projekata dizajna privatnih stanova, kuća i vila po cijeloj Hrvatskoj, ali i diljem Europe, dizajnirala je i javne objekte, među kojima su: Novi Spa Hotels & Resorts u Novom Vinodolskom, Poslovna zgrada Ecos u Zagrebu, Ecos dućan Tower u Rijeci, Ecos dućan u Avenue Mallu u Zagrebu, Rident u Rijeci, Ortopedska bolnica dr. Nemeca, Aitac u Rijeci, Salon Babić u Marinićima, Hotel Beli kamik u Njivicama, Hotel Jadran u Njivicama, Hotel Carolina u Rabu te Paradiso u Rabu i mnoge druge. Od inozemnih projekata jako je ponosna na dvije privatne kuće u Nizozemskoj, u Haagu i Osterbecku, koje su bile među njenim prvim i najupečatljivijim inozemnim projektima.

Nadalje, bila je to reakcija na siromašnu ponudu na hrvatskom tržištu, ali i odgovor na specifične zahtjeve i potrebe pojedinih klijenata, kreirala je i mnoštvo unikatnih komada namještaja i dekora. Volim stvarati unikatne dekore, ni sama nikad ne znam do samog kraja što ću napraviti i kako će to izgledati. Upite za unikate uglavnom dobivam od klijenata za koje sam već odradila neki projekt i koji znaju što mogu očekivati od mene, a to je – nešto neočekivano!, priča nam kroz smijeh Svjetlana Despot. Za razliku od izrade unikatnih predmeta koji predstavljaju moju trenutnu ekspresiju, bavljenje industrijskim odnosno produkt-dizajnom nešto je sasvim drugo.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana