SUŠAČKA REVIJA broj 80

 


gorski kotar

KURIKKALA KUP

Marinko Krmpotić

Iako je za većinu zrelih i starijih ljudi glorificiranje "bolje prošlosti" potpuno logično, teško je neki put ne priznati da je prošlost zaista bila – bolja! Jedan od takvih primjera je i Kup Kurikkala, velika skijaško-trkačka utrka održana u zimu 1962. godine u Delnicama, priredba koju značajem i kvalitetom sve do danas, a to znači punih 50 godina, nije nadmašilo niti jedno skijaško-trkačko natjecanje kojem je domaćin bila Hrvatska, bolje rečeno Gorski kotar. Upravo stoga ovo natjecanje i danas mnogim starijim Delničanima (i Goranima) uključenim u njegovu organizaciju ili pak sam nastup predstavlja orijentir prema kojem procjenjuju sve što se događalo kasnije. Baš stoga red je da se malo prisjetimo ovog zanimljivog sportskog događaja održanog u Delnicama prije pola stoljeća.

Za one mlađe i one kojima ski-trčanje baš i nije odviše poznat sport, kažimo najprije riječ-dvije o tome što se krije pod ovim pomalo čudnim nazivom Kup Kurikkala. Riječ je o skijaško-trkačkom kup natjecanju kojeg je 1952. godine pokrenulo pet skijaško-trkačkih saveza alpskih zemalja u znak sjećanja na Juhu Kurikkalu (1912.-1950.), legendarnog finskog skijaša-trkača koji je za svog kratkog života ostvario pažnje vrijedne sportske rezultate. Rođen 12. kolovoza 1912. u mjestašcu Kalajoski, Juho je 1936. godine prvi put prvak Finske u skijaškom trčanju, nacionalnom sportu tog naroda. 1939. godine osvaja u češkim Zakopanima prvi naslov svjetskog prvaka na 18 km, 1941. godine svjetski je prvak na 50 km u Cortini d' Ampezzo, a daljnje osvajanje titula prekida Drugi svjetski rat. Po završetku rata Juho se uz skijaško trčanje počinje baviti i maratonom, pri čemu 1948. godine nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu i zauzima izuzetno dobro 13. mjesto.

Nažalost, svega dvije godine kasnije Juho Kurikkala umire od podmukle bolesti, a budući da je za svog života ostvario ne samo sjajne sportske rezultate, već bio i uzor mladima te veliki propagator skijaškog trčanja i sporta općenito, skijaško-trkački savezi pet alpskih zemalja odlučuju dvije godine nakon njegove smrti pokrenuti kup natjecanje na području šest alpskih zemalja – Italije, Francuske, Švicarske, Njemačke, Austrije i Jugoslavije, koja se naknadno priključila zemljama osnivačima ovog natjecanja, a njeno sudjelovanje imalo je i značajnu političku dimenziju pošto je tadašnja SFRJ bila jedina socijalistička zemlja koja se uključila u to natjecanje.

Cilj organizatora bio je popularizirati ovaj zdravi sport, pa su stoga reprezentacije nastupale najčešće u najjačim sastavima. Discipline u kojima su se natjecatelji i natjecateljice ogledali bile su 15 km za muškarce, 10 km za žene i juniore te 4 puta 10 km za mušku štafetu. Po završetku natjecanja zbrajali su se rezultati svih reprezentacija u svim disciplinama te proglašavao redoslijed reprezentacija.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana