SUŠAČKA REVIJA broj 80

 


vijesti iz prošlosti

VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović

1945

    Još samo dva dana dijele nas od historijskog datuma 11. studenog, koji će voljom naroda Jugoslavije postati opće narodni praznik za sadašnja i buduća pokoljenja. Zahvaljujući slobodi i najdemokratskijim izbornim zakonima, koje je donijela Privremena Narodna skupština, pristupit će milijuni našeg naroda, radnici, seljaci, namještenici, intelektualci, žene, omladina i vojnici izbornim kutijama, da slobodnom voljom potvrde demokratske tekokvine izvojevane oružanom oslobodilačkom borbom - u njihovom konačnom obličenju.

    Borbeno, demokratsko i republikansko Hrvatsko Primorje očekuje taj dan radosna srca i krvlju posvećenih zastava, svijesno svoje svijetle uloge u dalekoj i bliskoj prošlosti, ponosno na djela svojih, sinova-heroja, uvjereno u opravdanost svojih težnji i puno nade u svoju sretnu budućnost. Sva naša sela i gradovi, sve naše ribarske uvalice i krševiti zaseoci užurbano vrše velike  pripreme, da 11. studenoga dokažu čitavoj zemlji, da su bili medju prvima ne samo za vrijeme borbe, nego da su zaista zaslužili svoje oslobodjenje i svijesnim radom i svojom jedinstvenošću još više postigli u netom minulim mjesecima, te da će iz ovih izbora izići kao najbolji medju najboljima. Najavljeno takmičenje izmedju okruga za postizavanje najboljeg postotka u izbornim rezultatima, zatalasalo je široke mase birača čitavog našeg Primorja. Selo najavljuje utakmicu drugom selu, općina susjednoj općini, kotar Novi izazvao je na takmičenje crikvenički kotar, a ponosni kotar Sušaka izaziva borbenu Kastavštinu. U tom natjecanju naročito se ističu masovne antifašističke organizacije naših žena i omladine, koje već danima donose zaključke i vrše pripreme, kako ni jedan glas ne bi propao uzalud. Odredjuju se posebne kolone, koje će bolesnike nositi na biralište, pripremaju se kamioni koji će omogućiti radnicima iz sela koji rade u Sušaku i ostalim gradovima da izvrše svoju biračku dužnost, omladinci i pioniri pripremaju krijesove i baklje, kojima će rasvijetliti čitav primorski krš, kao onih dana — kad su istim takvim svijetlima pokazivali okupatoru da narod Primorja budno stoji na straži svoje slobode, nepokoren i gord. Ovaj puta će ta svijetla zasjati u osolobođjenoj domovini, ali njihov će žar biti posljednja zvonjava svim onima, koji su ostali daleko od svoga naroda.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana