SUŠAČKA REVIJA broj 80

 


razgovor

RIJEKA, TRST, BUFFALO

Amir Muzur

Putujući svijetom i srećući naše ljude od karijere često osjetim neku vrst sjete. Nije to toliko zavist ni domoljublje koliko nejasan i apsurdan osjećaj grižnje savjesti i preuzimanja proporcionalnog dijela krivnje da tim uspješnim ljudima ova zemlja ne pruža dovoljno da ih zadrži ili vrati. Pa ipak, optimizam se ukazuje kada ti ljudi, redovito, zaboravivši na svaki resantiman ako ga je bilo, pružaju ruku suradnje kraju iz kojega su potekli. Tako je i s Robertom Živadinovim, Riječaninom koji se po svim kriterijima može nazvati uspješnim.

Robertovi roditelji, podrijetlom šaroliki kao i grad koji su odabrali svojim prebivalištem, imali su poznatu radnju na Fiumari, specijaliziranu za kravate: jedan sin, koji je ostao u Rijeci, otisnuo se prema pravu i odvjetništvu, a drugi, naš sugovornik, prema medicini. Robert Živadinov, rođen 1968. u Rijeci, diplomirao je ovdje medicinu 1993., a 1995. i magistrirao s temom „Epidemiologijsko istraživanje bolesti motornog neurona u Primorsko-goranskoj županiji“. Iste godine je i nostrificirao diplomu u Italiji i u Trstu otpočeo specijalizaciju iz neurologije, koju će dovršiti 1999. Godine 1998. osnovao je i Centar za analizu snimki živčanog sustava (neuroimaging) pri Odjelu za kliničku medicinu i neurologiju Sveučilišta u Trstu, okrećući se već u to vrijeme proučavanju multiple skleroze, dijelom pod vodstvom svog riječkog mentora, prof. dr. Jurja Sepčića. Surađujući s riječkom Klinikom za neurologiju, jednom nogom u Rijeci a drugom u Trstu i Udinama, Živadinov je 2002. pri Medicinskom fakultetu u Rijeci obranio i doktorski rad, i to na temu „Kognitivni poremećaji u bolesnika s multiplom sklerozom“. Već 2003., međutim, odlazi u SAD, u Buffalo, gdje će i ostati. Danas je redoviti profesor neurologije na Sveučilištu države New York u Buffalu (SUNY), klinički profesor neurologije na Floridskom međunarodnom sveučilištu i direktor Buffalskog centra za analizu snimki živčanog suatava (BNAC) pri Jacobsovom neurološkom institutu.

Živadinov je dosad objavio više od 190 znanstvenih članaka, među ostalim i u vrhunskim časopisima kao što su Brain, Annals of Neurology i dr., više od 385 sažetaka znanstvenih radova i 15 poglavlja u knjigama, a uredio je i knjigu o atrofiji središnjeg živčanog sustava u multiploj sklerozi.

Posjet delegacije riječkog Medicinskog fakulteta partnerima u Rochesteru i obližnjem Buffalu bio je prilikom da Robertu Živadinovu postavimo i nekoliko pitanja.

SR  Kakva Te sjećanja vežu za Rijeku?

ZK  Lijepa, naravno. Živio sam u Rijeci do svoje dvadesetčetvrte godine, tu sam stvorio najdublja prijateljstva i dalje je redovito posjećujem. Sa zanimanjem pratim kako se grad razvija, redovito čitam Novi list i u stalnom sam kontaktu s obitelji i prijateljima iz Rijeke.
SR  Kako je i koliko Tvoje obrazovanje u Rijeci i Trstu utjecalo na Tvoju današnju karijeru?

ZK  Pa, zasigurno bez tog obrazovanja ne bi bilo nikakve karijere. U Rijeci sam stekao temelje znanja, u Trstu sam to znanje dodatno usavršio i počeo aplicirati, a u Americi sam to pretvorio u veliki istraživački centar. Imao sam sreću da sam u Trstu izborio slobodne ruke da radim na onome što me najviše zanimalo i tamo sam objavio radove koji su odjeknuli u svjetskim znanstvenim časopisima. Neki od tih radova se i dan-danas puno citiraju.
....

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana