SUŠAČKA REVIJA broj 80

 


zanimljivosti

INDIJSKI DUPIN S HRELJINA

Velid Đekić

Znači li Vam nešto ime Antica Miloš? Ako na njezin spomen izgubljeno gledate u daljinu ili se zbunjeno češkate po glavi, što se može čitati kao signale kako Vam je odgovor negativan, ništa zato. U kontekstu priče koja nas zanima, uistinu nije mnogo onih koji za nju danas znaju. Šteta što je tako, jer Antica Miloš nije bilo tko. Ona je jedno od značajnih imena što ih je dao riječki i hrvatski sport. Štoviše, upisana je velikim slovima u sportsku povijest države tako velike kao što je Indija.

Umjesto Amerikanke u Parizu, naša djevojka u Indiji? Da, i to naša u primorskom smislu riječi: Indijka Antica je, zapravo, naša mala s Hreljina.

Priča počinje sredinom 1960-ih, točnije 1964. godine, kada je njezin otac, radeći kao predstavnik brodarske kompanije Jugolinija u indijskoj državi Maharashtri, doveo u glavni grad te države, tada petomilijunski Mumbai (Bombay), i ostatak obitelji. Tako su se s ocem na dalekom, mnogoljudnom potkontinentu našli mala Antica, njezin brat i mati. U trenutku dolaska Antica je 12-godišnja djevojčica. Premda se rodila u obitelji koja je svakodnevnim poslom bila izravno vezana uz more i premda je djetinjstvo provela na Hreljinu, udaljenom od mora petnaestak minuta vožnje, još uvijek nije znala dobro plivati. U novom gradu je s vremenom krenula u srednju školu, u Cathedral & John Connon High School, usporedno otkrivajući čari tamošnjega novootkrivenog bazena, službenim imenom Breach Candy Swimming Bath. Nakon što je ovladala osnovama plivanja, trenerica Margaret Anderson zapazila je njenu nadarenost, pa je Antica počela sustavno trenirati. Posvećujući svoje slobodno vrijeme gotovo u cijelosti bazenu, marljiva djevojčica tako je brzo napredovala da su prvi uspjesi počeli pristizati već s plivačkim stažem od samo 18 mjeseci. I to takvi uspjesi da je ubrzo postala, kako ju je prozvao indijski tisak, „miljenica bombayskih plivališta“.

Novinari bijahu u pravu: djevojka nije samo gotovo odreda pobjeđivala sve suparnice u bazenu, nego je osvojila i brojne državne plivačke rekorde u različitim natjecateljskim disciplinama, s jedinom iznimkom u prsnom stilu. No, krenimo redom...

Kolovoza 1965. Antica Miloš pojavljuje se na prvenstvu države Maharashtra nastupajući u četiri pojedinačne discipline i u tri štafete. Svaki njezin skok sa startne pozicije u bazen značio je osvajanje prvog mjesta, čemu valja pridodati rušenje juniorskoga državnog rekorda. U svojoj najboljoj disciplini, 100 metara slobodnim stilom, postigla je rezultat 1:17.3. Tako sjajni rezultati vode je 24. listopada iste godine na Prvenstvo Indije u vodenim sportovima, koje je u svim plivačkim disciplinama i kategorijama organizirano na olimpijskom bazenu delhijskih željezničara. Odmjeravanje snaga se istodobno odvijalo i u  pojedinačnom prvenstvu i među reprezentacijama indijskih država, te se bodovalo momčadski. Zahvaljujući zapaženim dotadašnjim rezultatima, 14-godišnjaAntica Miloš nastupila je u seniorskoj konkurenciji.

S kakvim uspjehom? Izvanrednim. Mlada Hreljanka osvojila je prvo mjesto na 100 metara slobodnim načinom i postala ponosna vlasnica novog indijskog rekorda, preplivavši stazu s rezultatom 1:13.7 minuta. Dotadašnji rekord držala je Vera Vasica, također iz Bombaya, s rezultatom 1:17.5.

Konkurencija? Na prvenstvu je u ženskim disciplinama nastupio povelik broj strankinja – nastanjenih u većim gradskim središtima poput Delhija, Bombaya ili Kalkute (gdje je bio primjetan veći udjel stanovnika stranog porijekla) koje su se učlanile u indijske sportske klubove. Antica, dakle, u svojoj sklonosti plivanju među tim dijelovima stanovništva nije bila usamljena. Stvari su bile podosta drukčije stavi li se pod povećalo zainteresiranost domicilnih, indijskih žena za taj sport: upravo je brojno učlanjivanje strankinja u tamošnje plivačke klubove bilo znakom slabog zanimanja Indijki za sve ono što su im mogli ponuditi sportski bazeni. Antica je vlastiti plivački rekord zato postavila odmjeravajući snage s jednom Indijkom (imenom Rima Dutta, iz Rajasthana), jednom plivačicom iz Čehoslovačke (Vera Vasica) i dvije Amerikanke (koje su, usput budi rečeno, dominirale u ženskim disciplinama prvenstva, a bile su to Chris Malone i Margareth Turnbull). Potonja, Turnbull, nosila je titulu prvakinje Indije, zbog čega je među gledateljima i dočekana kao velika favoritkinja prvenstva. Da je to bilo s razlogom, pokazala su prva tri dana prvenstva u kojima je Amerikanka zaredala pobjede. Rame uz rame s njom bila je Rima Dutta, najbolja indijska plivačica domaćih korijena, zbog toga još jedna miljenica publike...

A onda su se našle u bazenu s Anticom. Okršaj je bio žestok. Turnbull je po sučevu znaku za početak utrke smjesta pohitala pokazati tko je neprikosnovena vladarica indijskih bazena. Antica je, međutim, uspjela preuzeti vodstvo nakon 75 metara, a potom i ostaviti Amerikanku iza sebe na pristojnoj udaljenosti. Nije to bio dan Turnbullove. Drugo mjesto pripalo je Indijki Dutti, treće Maloneovoj. Antica je tom pobjedom ujedno donijela ukupno prvo mjesto bombayskoj plivačkoj reprezentaciji u momčadskom natjecanju. Na pobjedničkom postolju zlatnu je medalju i diplomu za taj dojmljiv, iznenađujući uspjeh primila iz ruku maharadže od Patiale, predsjednika Plivačkog saveza Indije.

....

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana