SUŠAČKA REVIJA broj 81

 


književnost

SAČUVAO SAM IDEALE SVOJE MLADOSTI

Višnja Višnjić Karković

Krenete li u staroj riječkoj gradskoj jezgri s trga Pul vele crikve preko Pavlinskoga do Trga sv. Barbare, proći ćete Ulicom Janeza Trdine. Ova je ulica već dugo tu, ali tko je bio Janez TRDINA i u kakvoj je vezi s Rijekom?

         PREZIME PUNO GOVORI: TVRD (ORAH), PRIJE SVEGA!

Slovenac Janez Trdina bio je rijedak tip intelektualca, formiran u vrijeme buđenja narodne svijesti prve polovice 19. st., inovativan i plodan pisac. Bio je i profesor Riječke gimnazije od 1855. do 1867. godine; samo dvanaest godina, ali dvanaest burnih godina koje su bitno utjecale na njegov život i život njegovih učenika. U to je vrijeme Gimnazija bila smještena u bivšem Isusovačkom kolegiju, djelomično na mjestu današnje Osnovne škole Nikola Tesla. Nedavni Natječaj za uređenje partera trga Pul vele crikve skrenuo je pozornost javnosti na brojne slojeve riječke povijesti i na brojne stanovnike Rijeke u tim razdobljima. Koliki su samo utkali svoje stope u bìlo Grada. Jedan od njih, koji je u periodu od 1855. do 1867. tuda prolazio češće, bio je i gimnazijski profesor Janez Trdina. Ulicom koja nosi njegovo ime kao da i danas odzvanjaju njegovi koraci.

Rođen je 1830. u malom slovenskom mjestu Mengeš ispod Kalnika. Školovanje, koje ovdje započinje a nastavlja u Ljubljani, nije mu predstavljalo nikakav problem. U Beču s lakoćom studira i ubrzo s najvišim ocjenama diplomira povijest i zemljopis. Usput stječe solidno obrazovanje u klasičnim jezicima. .....

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana