SUŠAČKA REVIJA broj 81

 


preneseni stupci

PJESNIK, ZAVODNIK I PROPOVJEDNIK RATA

Sedamdeset i pet godina nakon smrti Gabrielle D'Annunzio i dalje privlači pažnju javnosti. Nedavno je britanska spisateljica Lucy Hughes–Hallet napisala njegovu biografiju. To je biografija čovjeka, napisat će kritičari, koji je više bio pozer nego pisac.

The Economist, 12. siječnja 2013.

Gabrielle D'Annunzio – estet i übermensch: Još jedno poziranje

Lucy Hughes – Hallet, The Pike: Gabrielle D'Annunzio – Poet, Seducer and Preacher of War (Pjesnik, zavodnik i propovjednik rata), Fourth Estate, 400 stranica

Je li došlo vrijeme za rehabilitaciju kontroverznog pjesnika i glasnika rata? Britanska spisateljica i kritičarka Lucy Hughes–Hallet u izazovnoj novoj biografiji sugerira da najvjerojatnije –  nije. Previše je krvi na njegovim rukama, kako iz Prvoga svjetskog rata tako i iz bizarnih petnaest mjeseci tijekom 1919.–20. kad je bio karizmatični duce zloglasne države u jadranskoj luci Fiume (sada Rijeka u Hrvatskoj). Njegovo ponašanje prema ženama, zamoran „maksimalizam“ u pjesništvu, zapanjujuća taština i zastrašujući nacionalizam ne smještaju ga među junake stvaranja novog doba.

No ipak, u tom čovjeku ima neke veličine. D'Annunzijeva lirska poezija (o kojoj autorica nema gotovo ništa reći), iako se danas rijetko čita, zna biti uvjerljiva; njegovo oblikovanje talijanskoga književnog jezika – a smatrao se najvećim majstorom nakon Dantea – bilo je inovativno i na trenutke genijalno. Za vrijeme Velikoga rata, kojega je gorljivo i snažno naviještao svojim zemljacima, izveo je nekoliko junačkih, čak viteških, podviga. U čemu je zapravo problem?

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana