SUŠAČKA REVIJA broj 81

 


glazba

PLAVE ZVIJEZDE

Velid Đekić

Pod istovjetnim nazivom Plave zvijezde kriju se pripovijesti o dvije različite kvarnerske pop-glazbene družine, štoviše o družinama poniklim u različitim gradovima – jednoj na riječkoj i drugoj na opatijskoj strani zaljeva. Isti naziv za dva kolektiva? Život zna priređivati i maštovitije situacije. Povod identičnu odabiru imena? „Zasluge“ su se nalazile izvan Rijeke i Opatije, štoviše izvan državnih granica, na britanskom otoku, u redovima Shadowsa, koji su 1961. lansirali na top-liste instrumentalnu inačicu skladbe The Blue Star.      

Riječke Plave zvijezde zatreperile su prvi put kvarnerskim nebom ožujka 1963., za što je odgovornost pala na leđa momčadi koju su činili: Milivoj Brozina (gitara), Tihomil Štefanić (gitara), Miroslav Ribarić (harmonika) i Vanja Brkarić (bubnjevi). Poput mnogih tadašnjih „apsolutnih početnika“, vokalnim dionicama nisu se zamarali. Družina se još nije bila zarazila rockerskim virusom, ili bar nije na adekvatan način, pa tu etapu Plavih zvijezda i ne treba posve držati dijelom gradske rockerske priče. Zna se za nastup grupe u bakarskom hotelu Jadran. Dečki su se kao Zvijezde javno pojavljivali u večernjim satima do rujna 1964. i ta je postava ostala u memoriji manje-više  zbog kasnijih istupa većine članova u rockerski definiranijim bendovima.

Nasuprot njima – pa i nasuprot standardnim očekivanjima, koja umilniji zvuk traže među opatijskim vilama i perivojima, a hrapaviji u riječkom gradskom tkivu, ispresijecanom industrijskim pogonima – opatijske Plave zvijezde neće skrivati infekciju žešćim glazbenim virusom. Rodno mjesto bio im je podrum Doma kulture, kako su u to doba nazivali Vilu Antonio, u Nazorovoj 2. Tu su, kasne jeseni 1964., glazbene snage odlučili udružiti Večeslav Gržinić Vence (solo gitara), Zlatko Hasić Haso (ritam gitara), Goran Požarić (klavijature), Floriano Miculinić Jano (bas) i Željko Zemljak (bubnjevi). S iznimkom godinu starijeg Hasića, dečki su odreda bili 17-godišnjaci.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana