SUŠAČKA REVIJA broj 81

 


more

MAUNE U MARTINŠĆICI

Danijel Frka

Siebelfähre je njemački naziv za montažne katamaranske (dvotrupne) desantne brodove koje je u velikom broju koristila njemačka vojska (Wehrmacht), ali i ratna mornarica (Kriegsmarine).

Sam naziv ovih nekonvencionalnih brodova nastao je prema Wilhelmu Siebelu, zrakoplovnom inženjeru i pukovniku njemačkog ratnog zrakoplovstva. Budući da se tražilo hitna rješenja za prijevoz morem velikog broja ljudi i materijala, pod Siebelovim vodstvom projektiran je niz montažnih plovila-pontona jednostavne konstrukcije. Pomoću ravnih platformi povezivani su u jedinstveno plovilo, kojemu bi kao pogon služili motori različitih tipova. Ta su plovila bila poznata kao dvotrupne desantne peniše, odnosno po svojem izumitelju nazivane su Siebelfähre (engl. Siebel Ferry).

U razdoblju 1942.– 44. dvotrupne peniše bile su raspoređene na mnoga bojišta, između ostalog na Crno, Sredozemno i Jadransko more. Upravo zbog svoje modularne, odnosno montažne konstrukcije, mogle su se željeznicom brzo transportirati na udaljena ratna područja. Peniše su se osobito iskazale u operacijama na Sredozemlju i na Jadranu, gdje su osim transportne uloge te polaganja mina, imale i ulogu desantnih brodova velike nosivosti. Desantne peniše o kojima je ovdje riječ po svojoj konstrukciji izgleda da spadaju u familiju Siebel, s time što su vjerojatno bile prilagođene za lučku službu, tj. služile su kao brodovi baze. Tome svjedoče mnogi detalji: ravan četverouglasti pramac bez ikakvog zakošenja, koji nije prilagođen dužoj plovidbi, neobično veliko nadgrađe s radionicama te iznad svega 6 velikih spremnika za povećanje uzgona pričvršćenih s donje strane platforme koja je povezivala oba katamaranska trupa.        

Nije poznato kada su ove peniše potopljene, ali neki podaci navode nas na zaključak da su potopljene koncem rata, kada je u razdoblju veljača-ožujak 1945. savezničko zrakoplovstvo više puta bombardiralo Rijeku, lučke instalacije i brodogradilišta. Poznato je da su tijekom proljeća i ljeta 1944. u uvali Martinčćica boravili dijelovi njemačkog 771. pionirskog bataljuna, a u Rijeci je bila i baza 10. desantne flotile (10. Landungsflotille). .....

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana