SUŠAČKA REVIJA broj 81

 


vijesti iz prošlosti

VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović

1946

    VRHOVNI KOMANDANT ORUŽANIH SNAGA FNRJ
                         
 TITO

Sušak, 24. listopada. – Vijest o dolasku visokih poljskih gostiju u pratnji maršala Tita u Rijeku i Sušak proširila se strjelovitom brzinom po cijelom gradu. Sa svih strana počele su dolaziti povorke pod zastavama i transparentima, koje su se kretale prema riječkoj stanici, tako da je prostor pred zgradom željezničke stanice za kratko vrijeme bio pun oduševljenog mnoštva, koje je klicalo Poljskoj, bratstvu slavenskih naroda i maršalu Titu.

U 9 sati prije podne stigli su u Rijeku predsjednik Poljskog Narodnog vijeća g. Boleslav Bierut i maršal Poljske Mihal Rolla Rzymierski u pratnji ministra za kulturu i umjetnost Kowalskog, ministra pravde Swientkowskog, pomoćnika vanjskih poslova Olifcewskog i ambasadora Poljske Republike u Jugoslaviji Jana Karola Wende. Zajedno sa gostima bratske Republike Poljske doputovali su predsjednik Savezne vlade FNRJ maršal Tito, ministri Aleksandar Ranković, Milovan Djilas, Frane Frol, načelnik generalštaba J. A. general-lajtnant Koča Popović i predsjednik Komiteta za kulturu i umjetnost Vladislav Ribnikar.

Svečanom dočeku na željezničkoj stanici, koja je bila okićena poljskim, jugoslavenskim i talijanskim zastavama i zelenilom, prisustvovali su potpredsjednik Harodne vlade Hrvatske Franjo Gaži, tajnik Narodnog Sabora NR Hrvatske Mile Počuća, predsjednik kontrolne komisije NR Hrvatske Pavle Gregorić, predstavnici Oblasnog NOO-a za Istru i Gradskog NO-a Rijeka, te predstavnici Jugoslavenske armije general-lajtnant Danilo Lekić i general-major Većeslav Holjevac.

Potpredsjednik NR Hrvatske Franjo Gaži poželio je gostima dobrodošlicu, na čemu se zahvalio predsjednik poljskog Narodnog vijeća g. Bierut.

Počasna četa mornara Jugoslavenske ratne mornarice odala je visokim gostima počast.

Masa naroda koja se bila okupila pred stanicom oduševljeno je pozdravila predstavnike Poljske Republike i maršala Tita. Trgom su se prolamali poklici "Tito-Bierat". Prije nego što su visoki gosti ušli u automobile tri riječke omladinke predale su bukete cvijeća predsjedniku Poljskog Narodnog vijeća Bierutu i maršalu Titu, koji su zatim krenuli automobilima u pravcu novoga mosta ma Rječini. Ogromne mase svijeta koje su se sakupile na ulicama i na prostranom Titovom trgu oduševljeno su putem pozdravile poljske goste i maršala Tita, krećući odmah za povorkom automobila, tako da se ubrzo sakupilo oko 80.000 ljudi.

Na mjestu gdje je izmedju Suška i Rijeke ranije postojala nepravedna granica, bila je podignuta  ukrašena  tribina. Na tom simboličnom mjestu priredili su okupljeni gradjani Rijeke i Sušaka ponovno manifestacije maršalu Titu i visokim predstavnicima bratske Poljske Republike.

Nakon što je tajnik Okružnog odbora Narodnog fronta Primorsko-goranskog okruga drug Jurica Knez pozdravio poljske goste i maršala Tita otpočeo je veliki narodni zbor na kojem su govorili predsjednik Poljskog Narodnog vijeća g: Boleslav Bierut i maršal Tito. Govori su bili popraćeni burnim klicanjem bratskoj Poljskoj i prijateljstvu i savezu slavenskih naroda.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana